Actualitzat 16/01/2017 17:00

AIEA confirma que Iran ha complert amb retirada de centrifugadores a la planta de Fordow

El director general de la AIEA, Yukiya Amano
AIEA

MADRID, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

El director general de l'Agència Internacional per a l'Energia Atòmica (AIEA), Yukiya Amano, ha confirmat aquest dilluns que el règim iranià ha complert l'acord nuclear en la part que fa referència a la retirada de centrifugadores i infraestructures excedents a la planta subterrània de Fordow.

"L'Iran ha retirat l'excés de centrifugadores i infraestructures de la Planta d'Enriquiment de Combustible de Fordow, en línia amb els seus compromisos arribats en el marc del Pla d'Acció Conjunta Integral", ha afirmat Amano, i ha fet referència a l'acord signat pel Govern iranià i els països del grup 5+1 (Estats Units, Rússia, Xina, França, Regne Unit i Alemanya) el juliol del 2015.

El pacte estableix que l'Iran tenia un any per completar la retirada de totes les "centrifugadores i infraestructures" excedents de la planta de Fordow i el seu trasllat per a l'emmagatzematge a la planta d'enriquiment de combustible de Natanz perquè l'AIEA pugui supervisar el material.

En el seu escrit, Amano ha assegurat que el 15 de gener l'AIEA "va confirmar" que l'Iran "ha portat a terme aquests passos estipulats segons el calendari" previst en l'acord nuclear.

L'acord nuclear signat pel règim dels aiatol·làs amb el grup 5+1 estableix una sèrie de restriccions al programa atòmic iranià a canvi de l'aixecament de les sancions internacionals imposades a les autoritats de Teheran.

El pacte estableix que l'Iran podrà seguir fent enriquiment d'urani amb finalitats de recerca i desenvolupament durant els primers deu anys de l'acord però només amb les centrifugadores IR-4, IR-5, IR-6 i IR-8. També determina que el Govern iranià només podrà enriquir urani al 3,67% durant quinze anys i només a la instal·lació nuclear de Natanz i que reduirà el nombre de centrifugadores, que passaran de 19.000 a 5.060 i només es mantindran els models més antics (IR-1).

A més d'imposar que tot l'urani enriquit per sobre del 3,67 % sigui enviat fora de l'Iran o diluït, el pacte nuclear assenyala que la instal·lació subterrània de Fordow passarà a convertir-se en un centre de física i tecnologia nuclear, on es podran fer tasques d'enriquiment i en què es podran mantenir 1.044 centrifugadores IR-1.

L'acord determina que, durant els pròxims quinze anys, l'Iran no podrà conservar al seu territori més de 300 quilos d'urani enriquit a menys del 3,67% i que la central d'aigua pesada d'Arak serà modificada perquè no pugui produir plutoni amb finalitats militars i la conversió del seu reactor es portarà a terme sota la supervisió del 5+1 i l'AIEA.

A més d'enviar fora del país el combustible utilitzat, Teheran es compromet a no desenvolupar altres centrals d'aquest tipus. El pacte estableix, a més, que l'AIEA podrà portar a terme inspeccions d'instal·lacions sospitoses en el termini de 24 dies i podrà verificar, durant els pròxims 20 anys, les centrifugadores de l'Iran i, durant 25 anys, la producció de concentrat d'urani.

A canvi de les restriccions i modificacions del seu programa atòmic, el pacte preveu que les sancions de la UE i els Estats Units contra el sistema financer, energètic i del transport iranià seran aixecades a mesura que l'Iran compleixi els seus compromisos i que l'AIEA ho verifiqui, com ha passat fins ara.

En el cas que l'Iran no compleixi amb el pacte, podran tornar a introduir-se les sancions en un termini de 65 dies, una possibilitat que es mantindrà durant un termini de deu anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés