Actualitzat 03/01/2017 16:33

El ministre de l'Interior alemany demana més poders per a la Policia després de l'atemptat de Berlín

Ministro del Interior alemán, Thomas de Maiziere
HANNIBAL HANSCHKE/REUTERS

BERLÍN, 3 gen. (Reuters/EP) -

Alemanya ha de donar a la policia federal més poders per combatre amenaces com el terrorisme i els ciberatacs, ha defensat aquest dimarts el ministre de l'Interior, Thomas de Maiziere, dues setmanes després que un sol·licitant d'asil ataqués un mercat de Nadal a Berlín amb un camió i matés 12 persones.

De Maiziere ha dit que Alemanya manca del que tenen altres països i que la Policia i els òrgans d'Intel·ligència estan massa fragmentats.

"El nostre Estat ha d'estar millor preparat per a temps difícils del que ho ha estat", ha sostingut De Maiziere en l'inici d'un any electoral a Alemanya en què la immigració i la seguretat estaran al capdavant de l'agenda política.

"El Govern federal necessita ser capaç de dirigir totes les autoritats de seguretat de manera que el Govern i els estats treballin junts en matèria de seguretat nacional", ha escrit en un article publicat aquest dimarts al 'Frankfurter Allgemeine Zeitung'.

Cadascun dels 16 estats federals té la seva pròpia força policial i agència d'intel·ligència, i el pitjor atac terrorista en més de 35 anys ha tornat a obrir el debat sobre com evitar que la informació no flueixi.

Després de l'atemptat, es va saber que Anis Amri, el tunisià sospitós de realitzar-lo, va estar gairebé un any i mig a Alemanya, usant diverses identitats i traslladant-se entre les diferents parts del país malgrat estar identificat com una amenaça per a la seguretat. Durant diversos dies va aconseguir evadir la seva recerca, travessant diverses fronteres internacionals abans de ser abatut a Itàlia.

De Maiziere ha dit que la Policia federal hauria d'encapçalar les recerques en l'àmbit nacional i que fa falta una discussió sobre la centralització de les agències d'intel·ligència. També fa falta una millor coordinació per vigilar els centenars d'individus que es creuen que plantegen una amenaça, inclosos molts que han tornat de Síria i Iraq, ha afegit.

El ministre ha dit que els alemanys no haurien de témer la instal·lació de més càmeres de vídeo en espais públics per ajudar a prevenir i resoldre delictes. Els alemanys s'han mostrat contraris a aquesta mena de mesures després de l'experiència sota la Stasi en l'antiga Alemanya Oriental i en règim dels nazis.

D'altra banda, també ha considerat que els sol·licitants d'asil als quals se'ls denegui el permís i que se'ls consideri un perill haurien d'estar detinguts fins que puguin ser deportats. Estava previst que Amri fos deportat al seu país d'origen però Tunísia es va negar a acceptar-lo perquè no tenia documents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés