Publicat 16/04/2022 19:06

Algria confirma el seu gir cap a Itlia pels "clculs estrets i egoistes" d'Espanya

Els primers ministres d'Itlia, Mario Draghi, i d'Algria, Aimen Benabderramán
ATTILI/CHIGI / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

Adverteix d'un possible "desbordament" dels atacs marroquins que podrien suposar un 'casus belli' amb Alger

MADRID, 16 abr. (EUROPA PRESS) -

El Govern algeri ha consolidat en els últims dies un acostament a Itlia com a soci estratgic a Europa en resposta als "clculs estrets i egoistes" d'Espanya, on el govern ha donat suport recentment al pla d'autonomia marroquí pel Shara Occidental, un gir molt criticat per Alger.

"Itlia és un país amic que sempre ha estat present en les circumstncies més difícils i és sobretot un país amb una constant inclinació a posicions de principis sobre qüestions regionals d'inters comú, al contrari del que acabem d'experimentar amb altres socis de la regió, més experimentats en duplicitats i clculs estrets i egoistes", ha afirmat l'enviat especial del Govern algeri pel Shara Occidental i els pasos del Magrib, Estimar Belani, en una entrevista amb el portal de notícies algeri TSA.

Així, Belani ha defensat els projectes per "garantir un augment gradual de la quota de gas natural" algeri al mercat itali "a curt, mitj i llarg termini".

Aquests avenos depenen de les "discussions tcniques" pendents per augmentar la producció de gas natural de "projectes conjunts a Algria" i per "llanar noves iniciatives conjuntes a Algria per a la investigació i producció de gas de conques geolgiques confirmades".

El passat 11 d'abril el primer ministre d'Itlia, Mario Draghi, va visitar Alger, on va signar un acord per a un increment de gairebé un 50% en les importacions de gas natural algeri.

L'impuls de les exportacions convertiria Algria en el primer provedor de gas natural d'Itlia en substitució de Rússia, en augmentar els seus enviaments entre 9.000 i 10.000 milions de metres cúbics addicionals per any a finals de 2022.

Itlia va rebre al voltant de 21.000 milions de metres cúbics de gas d'Algria el 2021, en comparació dels aproximadament 29.000 milions de Rússia.

RISC DE CONFLICTE ARMAT AMB MARROC

A més, Belani ha advertit d'un "possible desbordament" de les "accions bellicistes" marroquines cap a territori algeri ja que les forces marroquines estan atacant comerciants i civils" amb l'objectiu d'obstaculitzar el comer entre Algria i Mauritnia.

L'ambaixador algeri es referia així a la mort de dos civils el passat 10 d'abril, una dona i el seu fill, en un atac d'un dron marroquí contra un camió a Ain Bentili, a la frontera entre el Shara Occidental i Mauritnia.

Belani ha recordat que hi ha un acord entre Algria i Mauritnia per construir una carretera entre la província algeriana de Tinduf i la localitat mauritana de Zuerat com a alternativa a la via que comunica el Marroc amb Mauritnia a través de Guerguerat, en disputa entre el Marroc i el Front Polisario saharaui.

"Rabat és conscient que el reforament del comer entre Algria i Mauritnia donar a aquest últim país un major marge de maniobra en la qüestió estratgica de diversificar els seus fluxos comercials", ha apuntat Belani.

El diplomtic algeri creu que la nova carretera trencaria el "quasi monopoli" de la via de Guerguerat i "permetria a Mauritnia distanciar-se d'un rgim expansionista que encara somia amb un Gran Marroc amb fronteres fantasioses que voregen el riu Senegal".

Quan s'acabi aquesta carretera, "els líders marroquins hauran d'enfrontar-se a l'escenari de malson de la insularitat que convertir el seu país en una illa encaixada entre Mauritnia, el Shara Occidental l'estatus final del qual est per determinar i Algria, com un estat fonamental en el Magrib central".

Per Belani "aquests són els fonaments i les motivacions d'aquests abominables assassinats selectius, actes de terrorisme d'Estat que el Marroc perpetua covardament contra comerciants pacífics i civils innocents que no representen una amenaa per a les forces d'ocupació marroquines".

Així, un "desbordament d'aquestes accions blliques" al territori algeri "seria considerat com un 'casus belli' fins i tot si Algria proclama que només far la guerra en legítima defensa".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés