Publicat 19/03/2022 17:40

Algria crida a consultes el seu ambaixador a Madrid pel suport al pla d'autonomia pel Shara Occidental

Seu diplomtica algeriana
VINCENT ISORE / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

Algria recolza al Front Polisario i és el principal provedor de gas d'Espanya

MADRID, 19 març (EUROPA PRESS) -

El Govern algeri ha expressat la seva "sorpresa" pel suport d'Espanya al pla d'autonomia marroquina pel Shara Occidental i ha cridat a consultes el seu ambaixador a Madrid, Said Musi.

"Les autoritats algerianes, sorpreses per aquest brusc gir de la posició de l'antiga potencia administradora del Shara Occidental, han decidit convocar a consultes al seu ambaixador a Madrid amb efecte immediat", ha publicat el Ministeri d'Afers exteriors algeri en un comunicat.

"Estem molt sorpresos per les declaracions de les autoritats espanyoles relatives a la qüestió del Shara Occidental", ha afegit el Ministeri.

Prviament, fonts diplomtiques algerianes han demanat el canvi de postura d'Espanya que consideren la "segona tració histrica" de Madrid al poble sahrauí.

"És la segona tració histrica al poble sahrauí per part de Madrid després del funest acord de 1975", ha apuntat la font, citada pel portal de notícies algeri TSA. "Finalment el Marroc ha obtingut el que volia d'Espanya", ha apuntat el diplomtic algeri.

Seria la segona "tració" a causa de l'acord signat el 14 de novembre de 1975 pel qual cedia l'antiga colnia del Shara Español al Marroc i Mauritnia, sense tenir en compte la voluntat de la població sahrauí.

Aquest Acord de Madrid va ser immediatament denunciat pel Front Polisario, erigit en representant del poble sahrauí i que immediatament va proclamar la independncia de la República rab Sahrauí Democrtica (RASD).

Les milícies del Front Polisario van derrotar les forces mauritanas i Nuakchot va renunciar a la part del Shara Occidental que se li va assignar en l'Acord de Madrid, per el Marroc, amb la Marxa Verda, va aconseguir imposar el seu control sobre la part costanera del territori.

En 1991 el Marroc i el Front Polisario van signar un alto el foc amb vista a la celebració d'un referndum d'autodeterminació, per les diferncies sobre l'elaboració del cens i la inclusió o no dels colons marroquins ha impedit fins al moment la seva convocatria, recolzada per l'ONU en la Missió de Nacions Unides per al Referndum en el Shara Occidental (MINURSO).

RELACIÓ ESPANYA-ALGRIA

Pel que fa a la relació estrictament bilateral entre Algria i Espanya, Alger és el principal subministrador de gas natural a la Península en un moment delicat com l'actual en el plnol energtic. Alger va trencar relacions diplomtiques amb Rabat l'agost passat i al novembre va procedir al tancament del Gasoducte Magrib-Europa (GME) que bombava gas fins a la península Ibrica a través del Marroc.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va parlar el passat 6 de mar amb el president algeri, Abdelmayid Tebune, qui va reiterar no només el compromís del seu país amb garantir el subministrament a Espanya sinó també la voluntat d'Algria d'ajudar en tant que sigui possible, com a soci fiable en matria energtica que vol ser, als europeus, segons van indicar fonts governamentals.

El ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, no va voler aclarir aquest divendres si Algria ha estat informada per endavant sobre el canvi de posició del Govern, escudant-se en qu "la diplomcia requereix discreció", per sí s'ha mostrat convenut no afectar al subministrament de gas a Espanya per part d'aquest país. "Algria ha demostrat repetides vegades que és un soci fiable", ha sostingut, assegurant que manté una relació "fluda" amb el seu homleg algeri.

No obstant aix, est és el segon 'greuge' del Govern a Algria en poc més d'un mes després que a principis de febrer anunciés que havia accedit a la petició del Marroc d'ajudar-li a garantir la seva seguretat energtica mitjanant la regasificació a Espanya de Gas Natural Liquat (GNL) mercat per Rabat per al seu posterior enviament a aquest país mitjanant el gasoducte GME.

Llavors, Alger ja va advertir que en cap cas Espanya podria fer arribar gas algeri al Marroc. Est per veure ara com reacciona el Govern algeri davant aquest gir, que per contra ha estat molt celebrat pel Marroc i que dóna per superada la crisi diplomtica que va desencadenar fa gairebé un any l'acolliment a Espanya per motius humanitaris del líder del Front Polisario, Brahim Ghali.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés