Actualitzat 01/05/2008 19:51

Alliberen un supervivent de la dictadura argentina, testimoni contra repressors, segrestat ahir durant diverses hores

BUENOS AIRES, 1 de maig (EUROPA PRESS)

Juan Puthod, el dirigent de drets humans alliberat ahir a la nit després d'estar segrestat 27 hores per desconeguts que el van amenaçar per la seva militància, es recupera avui en un hospital d'una descompensació a causa de la diabetis que pateix, han informat fonts oficials.

En declaracions a una ràdio local després de ser alliberat, Puthod, que serà un testimoni clau en els judicis contra la repressió durant la dictadura, ha revelat que el seu únic temor durant el segrest va ser que li fessin "un tret al cap".

Després de rebre l'alta mèdica, el titular de la Casa de la Memoria de Zárate ha explicat com el van capturar i ha dit que els segrestadors pertanyen a "grups d'encàrrecs o als famosos grups de mà d'obra desocupada".

"Vaig tornar a reviure el que havia viscut 32 anys endarrere", ha explicat el testimoni. "Em fiquen en un cotxe, m'apunten amb pistola, però jo vaig pensar que era un robatori. Em van pegar però gràcies a Déu estic bé, vaig pensar que això acabava amb un tret al cap", ha afegit.

"Va ser privació il·legítima de la llibertat, no va haver un mòbil clar però sí la clara intenció d'amenaçar-lo", ha dit Martín Socca, fiscal de Zárate, que ha confirmat que Puthod va ser amenaçat en relació amb la seva activitat com a president de la Casa de la Memoria de Zárate.

Socca ha dit que el militant, un exdesaparegut de 50 anys i pare de quatre fills, "està sent compensat pel quadre de diabetis que pateix", després d'una descompensació durant el seu captiveri, segons informa la premsa de Buenos Aires.

El fiscal ha eludit revelar detalls sobre el lloc de captiveri i les característiques dels segrestadors aportades per la víctima en les seves primeres declaracions, per preservar la marxa de les investigacions.

Puthod, que havia estat segrestat durant la dictadura quan tenia 17 anys, havia estat vist per última vegada dimarts a la tarda, quan va sortir de la Casa de la Memoria per anar a una ràdio on té un programa sobre drets humans.

En el seu captiveri durant la dictadura va ser torturat i li va quedar com a seqüela dels turments un ull malament, i a més no veu ni sent d'un costat. Després d'estar diversos mesos desaparegut, va ser 'legalitzat' i va aparèixer a Olmos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés