Publicat 01/01/2018 12:42

Almenys deu morts en les protestes del diumenge a Iran

Manifestación en Teherán
REUTERS / SOCIAL MEDIA

   DUBAI, 1 gen. (Reuters/EP) -

   Almenys deu persones van morir durant les protestes que es van registrar aquest diumenge en diferents ciutats d'Iran, segons ha informat aquest dilluns la televisió estatal sense oferir més detalls.

   "En els esdeveniments de la passada nit, desgraciadament un total d'unes 10 persones van morir a diverses ciutats", ha indicat, alhora que ha mostrat imatges dels danys ocasionats per les protestes antigovernamentals.

   Fins ara es tenia constància d'almenys quatre morts, dos el dissabte a Dorud i dos més el diumenge a Izeh, en les que són considerades ja les pitjors protestes a Iran des de les registrades després de les eleccions presidencials de 2009 que van donar un segon mandat al llavors president Mahmud Ahmadineyad.

   Pel que fa a les dues víctimes del dissabte, el Govern havia acusat a "agents estrangers" d'estar-ne al darrere, mentre que pel que fa a les altres dues no és clar qui va realitzar els trets. "No sé si els trets d'ahir van ser realitzats per participants de la marxa o per la Policia i aquesta qüestió està sent investigada", ha indicat a l'agència ILNA el diputat local Hedayatolá Jademi.

   Missatges publicats a les xarxes socials han cridat els iranians a marxar aquest dilluns a Teheran i 50 nuclis urbans més, molts dels quals han registrat protestes en els últims quatre dies, des que aquestes van començar en Mashhad, la segona ciutat del país. Inicialment, els manifestants es queixaven de la pujada dels preus però les protestes han degenerat en reivindicacions polítiques.

MISSATGE DE ROHANI

   De fet, han continuat durant la nit malgrat que el president iranià, Hasan Rohani, va fer una crida a la calma aquest diumenge. Segons va dir, els iranians tenen dret a criticar les autoritats però va advertir que els disturbis seran reprimits.

   "El Govern no mostrarà tolerància cap a aquells que provoquin danys en propietats públiques, violin l'ordre públic i creïn disturbis en la societat", va advertir Rohani en un discurs televisat.

   Desenes de milers de persones s'han manifestat en tot el país contra el Govern i l'elit clerical iraniana, la qual cosa ha provocat advertiments per part de les autoritats d'una dura repressió.

   Fins ara, les forces de seguretat han mostrat contenció, amb l'esperança d'evitar una escalada de la crisi provocada inicialment per la mala situació econòmica del país i la corrupció. No obstant això, l'ira aviat es va girar contra el clergat en el poder des de la Revolució de 1979.

   De fet, s'han proferit consignes contra el líder suprem de la Revolució, Alí Jamenei. Així, en algunes de les protestes s'ha cridat "a baix el dictador" o "Jamenei, avergonyeix-te, deixa el país sol".

   Durant la jornada del diumenge, va haver-hi protestes a Teheran, on la Policia va emprar canons d'aigua per dispersar als manifestants al centre de la capital, així com a Shahib Shahr (centre), on es van produir disturbis i els manifestants van calar foc a un vehicle policial. Els iranians també es van manifestar a Sanandaj i Kermanshá, a l'oest; a Chabahar, al sud-est, i a Ilam i Izeh, al sud-oest.

   Per tractar de contenir la situació, el Govern iranià ha anunciat que es restringiran temporalment l'accés a Telegram i Instagram, propietat de Facebook, mentre que hi ha algunes informacions que apunten al fet que l'accés mòbil a Internet està sent bloquejat en algunes zones.

REACCIÓ INTERNACIONAL A LES PROTESTES

   Precisament, aquest bloqueig de les xarxes socials ha estat criticat pel president nord-americà, Donald Trump, aquest diumenge. "Iran, l'Estat número u a patrocinar el terrorisme on es produeixen cada hora nombroses violacions dels Drets Humans, ha tancat ara Internet perquè els manifestants pacífics no puguin comunicar-se. Això no és bo!", ha defensat Trump en un missatge en Twitter.

   Per la seva banda, va defensar en un comunicat posterior que les "veus (dels iranians) mereixen ser escoltades". "Animem a totes les parts a protegir aquest dret fonamental a l'expressió pacífica i a evitar qualsevol acció que contribueixi a la censura", va sostenir.

   El ministre d'Exteriors britànic, Boris Johnson, també s'ha pronunciat via Twitter, assegurant que "segueix els esdeveniments a Iran amb preocupació". "És vital que els ciutadans tinguin el dret de manifestar-se pacíficament", va defensar aquest diumenge.

200 DETINGUTS A TEHERAN EL DISSABTE

   Segons el sotsgovernador de Teheran, Alí Asghar Naserbakht, 200 manifestants van ser detinguts només dissabte, segons l'agència ILNA. El fiscal de la capital, Abbas Jafari Dolatabadi, ha indicat que alguns d'ells han confessat que "es van deixar portar per les emocions i van calar foc a mesquites i edificis públics", precisant que s'enfrontaran a un dur càstig.

   La Policia i els Guardians de la Revolució han aixafat les manifestacions amb violència en el passat, si bé en aquesta ocasió el que està succeint podria provocar major preocupació entre les autoritats, ja que es tracta de protestes espontànies i que manquen d'un líder clar.

   En una aparent resposta a les propostes, el Govern ha fet marxa enrere en els seus plans de pujar els preus dels combustibles, ha promès incrementar les entregues de diners als pobres i crear més ocupacions en els propers anys. L'atur juvenil va arribar al 28,8 per cent el 2017.

   "Preveiem que es crearan almenys 830.000 ocupacions en el nou any", va dir el dissabte el portaveu governamental, Mohamad Baqer Nobajt, en la televisió estatal, sense oferir més detalls.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés