Publicat 15/01/2022 17:37

Almenys tres drogodependents assassinats en una suposada "neteja social" a Miranda, Colòmbia

Agents de la Policia Nacional de Colmbia
POLICÍA NACIONAL DE COLOMBIA

MADRID, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

Almenys tres persones, suposadament drogodependents, han estat assassinades en les últimes 24 hores al municipi de Miranda, al nord del departament colombi de Cauca, fet que els vens denuncien com una onada de "neteja social".

Una de les víctimes és de Neider Andrés Collazos Gutiérrez, un jove de 21 anys, per no han transcendit les identitats dels altres dos morts, tot i que també estaven en situació de carrer. Un d'ells seria de nacionalitat veneolana, segons recull l'emissora colombiana RCN.

La primera mort es va produir a Las Gradas de la Plazoleta, on van arribar homes armats en una camioneta que van disparar indiscriminadament contra les persones presents. Van morir Collazos i una dona que no ha estat identificada.

D'altra banda, al carrer Miranda-Corinto es va trobar el cos sense vida d'un altre jove, pel que sembla de nacionalitat veneolana. El cadver de la víctima va quedar ests sobre una barana amb diversos impactes d'arma de foc al costat d'un paper amb el missatge "Muerte a los chirretes y las ratas". En l'argot colombi un "chirrete" és un rodamón drogodependent dedicat al robatori per subsistir.

L'Institut d'Estudis Per al Desenvolupament i la Pau (INDEPAZ) ha recollit aquests fets com una massacre que seria la sisena de l'any 2022 i la primera al departament del Cauca.

INDÍGENES DESPLAATS DES DE VENEUELA

D'altra banda, uns 200 veneolans, la majoria indígenes sikuani, han arribat desplaatsael municipi colombi de Puerto Carreño després de fugir dels combats entre la guerrilla Forces Armades Revolucionries de Colmbia (FARC) i la guerrilla de l'Exrcit d'Alliberament Nacional (ELN), ha denunciat aquest divendres la Defensoria del Poble colombi i segons recull el diari colombi 'El País'.

Els combats entre les guerrilles han deixat gairebé 30 morts en els primers dies de l'any 2022. "Els grups armats illegals colombians s'estan enfrontant a territori veneol i, per aquesta raó, més famílies d'aquest país han abandonat les seves cases i han fugit a territori colombi i a altres parts de Veneuela", ha explicat la Defensoria.

Unes 170 persones van fugir cap a Colmbia durant la primera setmana de l'any, i dijous un grup d'excombatents de les FARC que continua en el procés de pau també es va haver de desplaar pels enfrontaments. Els grups armats es disputen els negocis illegals de la frontera, principalment el trfic de cocana.

L'ELN té uns 2.500 integrants, segons INDEPAZ, mentre que les dissidncies de les FARC que van rebutjar els acords de pau del 2016 sumen uns 5.200 combatents sense comandament unificat, la majoria (85%) nous reclutes que mai no van estar a la guerrilla abans de la signatura de la pau, també segons INDEPAZ.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés