Actualitzat 07/02/2017 09:56

Amnistia denuncia que fins a 13.000 persones haurien estat penjades a una presó siriana

Logo Amnistía Internacional
TWITTER @AMNESTY

Segons un informe de l'organització, cada nit es penjarien unes 50 persones a la presó de Saydnaya

MADRID, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

Fins a 13.000 persones, la majoria civils presumptament contraris al Govern de Bashar al-Assad haurien estat penjades entre el 2011 i el 2015 a la presó de Saydnaya, on cada setmana, i de vegades fins a dos cops per setmana, es van treure grups de fins a 50 persones per penjar-les, segons ha denunciat Amnistia Internacional (AI).

En l'informe 'L'escorxador humà: penjaments massius i extermini a la presó siriana de Saydnaya', Amnistia ha indicat que el Govern sirià imposa deliberadament condicions inhumanes als presos de Saydnaya mitjançant tortures reiterades i la privació sistemàtica d'aliments, aigua, medicines i atenció mèdica, per la qual cosa n'han mort molts.

L'organització ha denunciat que aquestes pràctiques, que constitueixen crims de guerra i crims de lesa humanitat, són autoritzades per les màximes instàncies del Govern d'Al-Assad.

"Els horrors que s'exposen en aquest informe revelen una campanya oculta i monstruosa autoritzada per les màximes instàncies del Govern sirià, encaminada a esclafar qualsevol forma de dissidència en la població siriana", ha declarat la directora adjunta de recerca en l'oficina regional de Beirut d'Amnistia Internacional, Lynn Maalouf.

"Exigim a les autoritats sirianes que cessin immediatament les execucions extrajudicials i la tortura i els tractes inhumans a la presó de Saydnaya i a totes les altres presons del Govern que hi ha a Síria", ha reclamat, i ha defensat que "Rússia i l'Iran, els aliats més afins del Govern, han de pressionar perquè es posi fi a aquestes polítiques homicides de reclusió".

Així mateix, ha sostingut que aquestes troballes haurien d'abordar-se en les converses de pau sobre Síria que se celebraran aquest mes a Ginebra i "incloure en l'ordre del dia que s'acabi amb aquestes atrocitats a les presons del Govern sirià".

En aquest sentit, la responsable d'Amnistia ha reclamat a l'ONU que faci "immediatament una recerca independent sobre els crims que s'estan cometent a Saydnaya" i que exigeixi "l'accés d'observadors independents a tots els centres de reclusió".

EXECUCIONS EXTRAJUDICIALS

L'informe d'Amnistia revela que entre el 2011 i el 2015 va existir una rutina d'execucions extrajudicials massives dins la presó de Saydnaya, penjant grups de 50, de matinada i en total secret, almenys un cop per setmana. L'organització ha explicat que "hi ha raons de pes per creure que aquesta rutina segueix existint actualment".

Les conclusions de l'informe es basen en una recerca intensiva que s'ha fet al llarg d'un any, des del desembre del 2015 fins al desembre del 2016, en la qual es van fer entrevistes directes a 84 testimonis, entre els quals hi havia exguàrdies i funcionaris de Saydnaya, reclusos, jutges i advocats, així com experts nacionals i internacionals en la privació de la llibertat a Síria, ha explicat Amnistia.

En un informe anterior publicat l'agost del 2016, l'organització ja havia calculat que des que va començar la crisi siriana al març del 2011 havien mort a les presons de Síria més de 17.000 persones com a conseqüència de les condicions inhumanes i la tortura. Aquesta xifra, ha aclarit ara l'ONG, no inclou les aproximadament 13.000 morts addicionals que són conseqüència de les execucions extrajudicials que es denuncien en aquest informe.

SENSE JUDICI I AMB CONFESSIONS FALSES

Segons ha explicat, cap dels condemnats a la forca a aquesta presó ha estat sotmès "a res que se sembli a un judici" sinó que abans de ser penjats se'ls sotmet a "un tràmit superficial d'un o dos minuts en el que es coneix com a Tribunal Militar de Campanya".

Referent a això, Amnistia ha recalcat que "aquestes actuacions són tan sumàries i arbitràries que no poden considerar-se un procediment judicial". Segons ha explicat un antic jutge d'un tribunal militar, en aquests actes el jutge pregunta "al detingut el seu nom i si ha comès el delicte". "Sigui quina sigui la resposta, serà declarat culpable", ha precisat, i ha subratllat que "això no és un tribunal" i no té res a veure amb l'Estat de dret".

Aquestes sentències condemnatòries dictades per aquest presumpte tribunal es basen en confessions falses obtingudes mitjançant la tortura. A més, ha precisat Amnistia, els detinguts no tenen accés a un advocat ni reben cap oportunitat per defensar-se; en la majoria dels casos han estat sotmesos a la desaparició forçada i estan reclosos en secret i aïllats del món exterior. Els condemnats a mort no coneixen la seva condemna fins uns minuts abans de ser penjats, ha afegit.

Els ajusticiaments se solen dur a terme normalment els dilluns i els dimecres de matinada i els qui han de ser penjats se'ls diu que els traslladaran a presons civils de Síria. En realitat, segons Amnistia, se'ls condueix a una cel·la al soterrani de la presó, on se'ls propina una brutal pallissa. A continuació, són traslladats a un altre edifici de la presó on se'ls penja. Durant tot aquest procés, les víctimes tenen els ulls embenats i no saben com ni quan moriran fins que se'ls passa la soga al voltant del coll.

"Els tenen (penjats) allà 10 o 15 minuts. Alguns no morien perquè pesaven poc. En el cas dels joves, el seu pes no els matava. Els ajudants dels funcionaris els baixaven i els trencaven el coll", ha explicat a l'ONG un exjutge que ho va presenciar.

En una sola nit poden penjar fins a 50 persones, els cadàvers de les quals es treuen en camions per ser enterrats en secret a fosses comunes, sense que se n'informi a les seves famílies, ha precisat Amnistia.

POLÍTIQUES D'EXTERMINI

D'altra banda, segons l'ONG, un gran nombre de reclusos ha mort com a conseqüència de les "polítiques d'extermini" de les autoritats, que inclouen tortures reiterades i la privació sistemàtica d'aliments, aigua, medicines i atenció mèdica. A més, els presos de Saydnaya han d'obeir una sèrie de normes sàdiques i deshumanitzadores.

Els testimoniatges dels supervivents de la presó també han permès a l'organització documentar un món acuradament dissenyat per humiliar, degradar, emmalaltir, matar de gana i causar en última instància la mort a els qui hi ha atrapats al seu interior.

Molts dels presos van dir que havien estat violats i, en alguns casos, obligats a violar d'altres reclusos. La tortura i les pallisses s'empren habitualment com una manera de càstig i de degradació, i sovint causen lesions permanents, incapacitat i fins i tot la mort, ha destacat l'ONG.

Els guàrdies de la presó recullen els cossos dels reclusos morts cada matí, cap a les 9:00 hores. "Cada dia hi havia un o dos morts al nostre pavelló", ha explicat un antic reclús. Els escassos presoners que aconsegueixen sortir-ne ho fan amb la meitat del seu pes ja que sovint els guàrdies escampen pel terra l'escàs menjar que els donen.

CRIDA Al CONSELL DE SEGURETAT

Amb tot, Amnistia ha reclamat que la comunitat internacional, i especialment el Consell de Seguretat de l'ONU, adoptin mesures immediates i urgents per posar fi a aquest patiment. El màxim òrgan de l'ONU "no pot mirar cap a un altra banda davant d'aquests terribles crims; ha d'aprovar una resolució que exigeixi que el Govern sirià obri les seves presons als observadors internacionals", ha sostingut Maalouf.

"No es pot permetre que continuïn l'homicidi a sang freda de milers de presos indefensos, juntament amb els programes acuradament dissenyats i sistemàtics de tortura psicològica i física que s'apliquen a la presó de Saydnaya. Cal portar davant la justícia els responsables d'aquests crims horrosos", ha reblat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés