Actualitzat 22/08/2016 14:54

Amnistia denuncia que un quart dels països signants del Tractat sobre el Comerç d'Armes vulneren l'acord

Arma de fuego , pistola
PIXABAY

MADRID, 22 ago. (EUROPA PRESS) -

Un mínim d'un quart dels països que van signar el Tractat sobre el Comerç d'Armes (TCA), que va entrar en vigor el 2014, no compleixen les obligacions establertes a l'acord, segons ha denunciat Amnistia Internacional, que ha alertat que moltes de les nacions segueixen desenvolupant activitats comercials relacionades amb la compravenda d'armes i equipament militar.

Alguns dels països signants del TCA han rebutjat sotmetre's a l'escrutini públic sobre la transferència d'armes i no compleixen amb l'obligació de presentar informes sobre aquesta qüestió, tal com s'havia establert, segons ha assenyalat Amnistia amb motiu de la segona conferència del TCA, que se celebra aquesta setmana a Ginebra.

El 2015, Espanya va exportar armes a Colòmbia, Egipte, Iraq i la coalició liderada per l'Aràbia Saudita al Iemen, entre d'altres, fet que podria posar en perill la vida de milers de civils, segons l'organització, que ha instat els diferents països a garantir que el TCA compleixi amb el seu comès de protegir els drets humans davant les conseqüències del comerç internacional d'armes.

"El TCA ofereix la possibilitat de salvar milions de vides, de manera que resulta especialment alarmant que els Estats que ho han signat i ratificat semblin pensar que poden seguir subministrant armes a aquelles forces que saben que estan cometent crims de guerra", ha manifestat Brian Wood, director de Control d'Armes i drets humans d'Amnistia Internacional.

"És terrible que segueixin concedint llicències d'exportació fins i tot quan existeix un risc notable que les esmentades armes contribueixin a greus violacions de drets humans", ha afegit. "Hi ha d'haver tolerància zero per als governs que creguin que poden limitar-se a complir el TCA només un poc. Cal una més implementació", ha instat Wood.

TRANSFERÈNCIES POC ESCRUPOLOSES

Segons Amnistia, els Estats Units, que va signar el TCA, així com alguns estats membre de la Unió Europea que ho han ratificat, com Bulgària, Txèquia, França o Itàlia, han seguit transferint munició, armes de petites dimensions, vehicles blindats i material policial a Egipte a pesar de la brutal repressió per part de les autoritats del país contra els dissidents.

El 2014, França va concedir llicències d'exportació que incloïen vehicles blindats Sherpa, el mateix model utilitzat per les forces de seguretat egípcies durant la massacre de Rabaa el 2013. Segons ha denunciat Amnistia, les armes proporcionades pels signataris del TCA han seguit alimentant diverses guerres civils. El 2014, Ucraïna va aprovar l'exportació de 830 metralladores lleugeres i 62 metralladores pesades al Sudan del Sud.

Segons diversos informes, el 2015, sis mesos després de signar el TCA, les autoritats ucraïneses van concedir una llicència d'exportació per subministrar al Sudan del Sud helicòpters d'atac el Mi-24 operatius. Tres d'aquests helicòpters d'atac s'utilitzen actualment per part de les forces governamentals del Sudan del Sud.

"En signar el TCA, el Govern d'Ucraïna va acordar no emprendre cap acció que minés l'objecte i el propòsit del tractat, la qual cosa inclou garantir que no es transfereixin armes si se sospita que puguin ser utilitzades per atacar a civils", ha asseverat Wood.

"Resulta difícil entendre la decisió d'Ucraïna d'exportar armes al Sudan del Sud, on estan morint civils que es troben refugiats en hospitals i llocs de culte, vivint sota la protecció de la missió de manteniment de la pau de l'ONU", ha explicat Wood.

El 2015, Espanya va negar diverses llicències d'exportació de gas lacrimogen a Egipte, però va autoritzar vendes de material de defensa per valor de 124,6 milions d'euros, segons Amnistia. A més, el Govern va exportar armes valorades en més de 106 milions, inclosos 226.000 euros en municions, 2 milions en vehicles i 102 milions en avions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés