Publicat 30/09/2023 12:12

Armènia confirma més de 100.000 desplaçats forçats des de Nagorno-Karabakh, un 70% de la població

Archivo - Corredor de Lachin
Europa Press/Contacto/Gilles Bader - Archivo

MADRID, 30 set. (EUROPA PRESS) -

El Govern armeni ha confirmat aquest dissabte, com ja van avançar aquest passat divendres les Nacions Unides, que més de 100.000 persones ja han abandonat per la força Nagorno-Karabakh, arran de l'ofensiva llampec de l'exèrcit àzeri que va acabar amb la presa de la regió.

Concretament, un total de 100.417 persones ja han arribat a territori armeni a través dels passos establerts, on reben, actualment, atenció mèdica, segons ha fet saber el portaveu del Ministeri de l'Interior, Nazeli Baghdasarian.

El Govern armeni ofereix allotjament a tots els desplaçats forçosos que arriben des de Nagorno-Karabakh, si bé alguns han optat per quedar-se amb els seus familiars o amics a Armènia, segons ha fet saber en la seva compareixença, recollida per Armenpress.

D'acord amb les seves estimacions, entorn de 32.200 desplaçats ja han acceptat la solució d'allotjament oferta per les autoritats armènies, mentre que la resta està amb els seus afins o a l'espera.

La xifra coincideix amb la que va oferir divendres de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Filippo Grandi, la qual cosa suposa més del 70 per cent de la població de la regió.

Durant la jornada de dijous, les autoritats armènies van revelar que entregaran 100.000 drams armenis (prop de 240 euros) a cadascun dels desplaçats des de Nagorno-Karabakh, independentment de la seva edat, segons un comunicat publicat pel Govern a través de la seva pàgina web.

Les autoritats àzeris han manifestat en tot moment que la seva intenció és que aquestes persones es puguin quedar a casa seva i han promès respectar-ne els drets, si bé Yerevan s'ha mostrat escèptic sobre aquests compromisos i desenes de milers de persones han optat per abandonar la zona.

Nagorno-Karabakh és un territori d'uns 4.400 quilòmetres quadrats al Caucas Sud recuperat per l'Azerbaidjan en una ofensiva militar de 24 hores iniciada el passat 19 de setembre, després de les guerres entre el 1988 i el 1994 i la del 2020. Fins llavors, la zona, de majoria armènia, havia estat més de tres dècades sota control de forces proarmènies malgrat que la comunitat internacional reconeixia la regió com de sobirania àzeri.

L'alto el foc anunciat el 20 de setembre després de l'ofensiva, que va deixar més de 200 morts a Nagorno-Karabakh i es va saldar amb la mort de més de 190 militars àzeris, inclou el desarmament de grups armats, la retirada de militars armenis --si bé Yerevan nega que estiguin desplegats a la zona-- i la "reintegració" del territori a l'Azerbaidjan, per la qual cosa s'han fet, fins ara, dues reunions entre delegacions de l'Azerbaidjan i de representants armenis de la regió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés