Publicat 23/01/2015 13:16

El rei Salman i el retorn al tron dels 'set sudairis'

MADRID, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

La mort del rei Abdullah bin Abdelaziz de l'Aràbia Saudita als 90 anys ha suposat l'ascens al tron del seu germanastre, Salman bin Abdulaziz al Saud, fins ara ministre de Defensa del país.

Salman, de 79 anys, va ser prèviament governador de la província de Riad entre el 1963 i el 2011 i és una de les figures més poderoses del regne, i és conegut per ser un dels integrants dels 'set sudairis'.

Aquest grup està integrat pels set fills que va tenir el fundador de l'Estat modern saudita, Abdulaziz ibn Saud, amb una de les seves dones preferides, Hassa bint Ahmad al Sudairi, membre d'una família de la influent i religiosa regió del Nejd, clau en la formació de l'Aràbia Saudita. De fet, la mare del fundador de l'Aràbia Saudita era també una Sudairi.

El pare de Hassa, Ahmed bin Mohammad al Sudairi, va ser un ferm aliat d'Ibn Saud durant una de les seves últimes ofensives militars per unificar els territoris que controlava i finalment proclamar el naixement de l'Aràbia Saudita.

Els llaços entre les dues famílies s'han estès amb el pas dels anys, i algunes germanes menors de Hassa han contret matrimoni amb altres fills d'Ibn Saud. És el cas de Muhdi bint Ahmed, que es va casar amb Nàsser bin Abdulaziz, i Soldana bint Ahmed, que va ser la primera dona del rei Faisal.

SET 'SUDAIRIS'

Els 'set sudairis' són Fahd, Sultà, Abdul Rahman, Nayef, Turki, Salman i Ahmed, dels quals només quatre segueixen amb vida. D'ells, només Fahd i ara Salman han aconseguit accedir al tron, si bé tots ells han tingut una gran influència en la vida política del país en les últimes dècades.

El seu ascens al poder es va escenificar amb l'entronització de Fahd el 1982, si bé el clan havia guanyat prominència durant les disputes entre els monarques Saud bin Abdulaziz al Saud (1953-1964) i Feissal bin Abdulaziz al Saud (1964-1975), que es va recolzar en els 'sudairis' per augmentar la seva base de suport.

Fahd, que va arribar al tron enmig d'una greu crisi econòmica, va embolicar el seu regnat d'una imatge d'aparent austeritat i religiositat, que va portar el monarca a finançar múltiples escoles, organitzacions caritatives i mesquites des de les quuals es va difondre la doctrina wahhabita a nivell nacional i internacional.

La salut dolenta de Fahd va influir en l'hemiplegia que va patir a partir del 1995, quan Abdullah bin Abdelaziz, un dels germanastres va aconseguir ocupar la regència fins a la seva mort el 2005 i el tron a partir de llavors.

RUPTURA DEL MONOPOLI 'SUDAIRI'

Abdullah bin Abdelaziz, que va trencar el monopoli 'sudairi' després d'ocupar els càrrecs de primer ministre i comandant de la Guàrdia Nacional saudita, era un dels fills que va tenit Ibn Saud amb Fahda bint Asi al Shuraim, membre de la poderosa família Al Rashid, rival dels Al Saud. L'objectiu del matrimoni era arribar a una treva entre les dues i aconseguir la unió dels Al Rashid a la futura família reial.

Així, la mort d'Abdullah i l'ascens al tron de Salman suposa una tornada al cim del poder a l'Aràbia Saudita dels 'sudairis', després de la mort de Sultà i Nayef el 2011 i el 2012, respectivament, quan ostentaven el lloc de prínceps hereus.

Sultà va ser ministre de Defensa des del 1963 i viceprimer ministre des del 1982 fins a la seva mort. La seva figura va ser clau en la modernització de les Forces Armades i en l'enfortiment dels llaços amb els Estats Units, i va ser un dels principals ponts entre els dos governs.

Per la seva banda, Nayef va ser ministre de l'Interior entre el 1975 i el 2012 i viceprimer ministre entre el 2011 i el 2012, encapçalant al costat de Turki ibn Feissal al Saud, cap dels serveis d'Intel·ligència, la repressió dels conats d'oposició a l'interior del règim.

XARXA DELS 'SUDAIRIS'

La xarxa teixida pels 'sudairis' s'estén a través d'Abdul Rahman, que va ser viceministre de Defensa i Aviació entre el 1962 i el 2011, quan va ser apartat per Abdullah per les seves crítiques al procés de successió; i Ahmad, que va ser viceministre de l'Interior des del 1975 fins que va començar a dirigir la cartera durant diversos mesos després de la mort de Nayef.

Ahmad va ser apartat del poder per la seva negativa a dividir les forces de seguretat en unitats independents, si bé la versió oficial afirma que va demanar ser cessat. Des d'aleshores, el lloc l'ocupa Mohammad bin Nayef, fill del mort ministre de l'Interior.

L'últim dels 'sudairis' és Turki ibn Abdulaziz al Saud, que va ser viceministre de Defensa i Aviació entre el 1969 i el 1978 i que va dimitir arran d'unes discrepàncies amb els seus germans i es va autoexiliar a Egipte i als Estats Units abans de tornar al país el 2011 i expressar el seu suport successivament a Nayef i Salman com a prínceps hereus.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés