Actualitzat 13/02/2023 11:59

Augmenten a més de 36.000 els morts pels terratrèmols a Turquia i Síria, segons els registres oficials

Daniel Ceng Shou-Yi/ZUMA Press W / DPA

MADRID, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El còmput de morts a causa dels terratrèmols registrats la setmana passada al sud de Turquia, prop de la frontera amb Síria, ha augmentat a més de 36.200, segons els darrers recomptes oficials, que situen en més de 31.600 el nombre de morts en territori turc.

L'Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències (AFAD), dependent del Ministeri d'Interior turc, ha indicat en el seu web que fins ara s'han confirmat 31.643 morts i 158.165 ferits a les deu províncies afectades pels sismes, que van tenir l'epicentre a Pazarcik, a Kahramanmaras.

Així mateix, ha ressaltat que des del primer terratrèmol s'han registrat més de 2.700 rèpliques i ha detallat que prop de 35.500 treballadors d'equips de recerca i rescat treballen a la zona, inclosos més de 9.700 arribats d'altres països.

Les autoritats turques han creat un pont aeri per traslladar personal i material a la regió, mentre que 26 vaixells han estat assignats a la zona per a tasques de suport, trasllat de personal i material i evacuació de ferits.

D'altra banda, a les províncies damnificades s'hi han enviat més de 200.000 tendes de campanya i dos milions de mantes per donar suport als afectats. A la zona també hi han arribat 334 cuines mòbils i altres sistemes de suport per donar aliments als damnificats.

A aquest recompte cal sumar-hi més de 4.500 morts a Síria, inclosos 1.414 a les zones controlades pel Govern sirià i uns 3.160 a les àrees a mans dels rebels al nord-oest del país, segons les dades de la Defensa Civil Síria, coneguda com Cascos Blancs.

No obstant això, el director regional d'emergències de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Rick Brennan, va afirmar diumenge des de Damasc que l'organisme calcula que almenys 9.300 persones haurien mort a Síria --unes 4.800 en zones controlades per les autoritats i 4.500 en àrees a mans dels rebels--, si bé va matisar que ara mateix no es pot fer una projecció ajustada.

"Creiem que aquests números continuaran augmentant, en particular conforme anem accedint a aquestes zones", va dir. Per la seva banda, el director executiu del programa d'emergències de l'OMS, Michael Ryan, va descriure un panorama catastròfic en estimar que el sistema de salut de Síria ha quedat "polvoritzat" per deu anys d'inestabilitat i ara és impossible que brindi una atenció adequada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés