Actualitzat 30/08/2022 11:58

El BCE descarta una crisi com la del 2008, fins i tot amb una recessió moderada a la zona euro

Archivo - El membre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu (BCE) Philip R. Lane
Gustavo Valiente - Europa Press - Archivo

MADRID, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

L'economia de la zona euro s'enfronta a una ralentització després del fort rebot del creixement, que fins i tot es podria arribar a convertir en una "recessió moderada", però lluny d'un escenari de crisi com el del 2008, segons ha assenyalat l'economista cap del Banc Central Europeu (BCE), l'irlandès Philip Lane.

"Totes les anàlisis apunten a una ralentització de l'economia", ha reconegut Lane durant una entrevista amb RTVE, on ha subratllat que si s'arribessin a registrar "algunes setmanes de recessió, no s'hauria de dramatitzar massa", ja que, en la seva opinió, el que no s'espera "són unes circumstàncies com les del 2008".

D'aquesta manera, Lane ha recordat que, en comparació amb la situació durant la pandèmia fa dos anys, l'eurozona ha tingut una recuperació molt significativa, per la qual cosa una ralentització ara de l'economia "és diferent a entrar en una fase de pessimisme".

En aquest sentit, l'economista irlandès ha defensat que, a diferència del que va passar durant la crisi que va desembocar en la gran recessió, el sistema bancari de l'eurozona en general "està en bona forma", cosa que ha estès a les llars i les empreses, molt menys endeutades que aleshores.

"No veiem els ingredients per a una recessió llarga. El marc serà més d'una ralentització, que pot implicar una recessió moderada", ha afegit, apuntant que espera una estabilització de l'economia amb ritmes de creixement normals.

Així mateix, Lane ha explicat que aquesta desacceleració del ritme d'expansió de la zona euro després del fort rebot experimentat a mesura que es van aixecar les restriccions per la pandèmia servirà de fre de les pressions inflacionistes, que continuaran alimentades, per contra, per la incertesa relacionada amb la guerra d'Ucraïna i l'escalada dels preus de l'energia.

"El preu del gas ha continuat pujant i això incideix de manera important. D'altra banda, anticipem que en la segona meitat de l'any hi haurà una certa reducció en el nivell de la demanda, ja que la ralentització ajuda a reduir les pressions inflacionistes", ha exposat.

D'aquesta manera, tal com va assenyalar aquest dilluns durant una conferència a Barcelona, Lane ha defensat la importància que el banc central compti amb una estratègia de normalització dels tipus d'interès al llarg del temps. "Pas a pas i no de cop, perquè les famílies, empreses i el sistema financer es puguin ajustar", ha apuntat.

En la seva intervenció, l'economista cap del BCE va anunciar que la pròxima reunió de setembre del Consell de Govern de la institució "serà el començament d'una nova etapa" en la normalització de la política monetària de la zona euro amb un enfocament "reunió per reunió" en la fixació dels tipus d'interès.

En aquest sentit, l'economista irlandès va defensar la importància d'"un ritme constant, que no sigui ni massa lent ni massa ràpid", en la normalització de la política monetària.

En particular, va considerar menys probable que la mateixa pujada de tipus acumulada generi més efectes adversos per a l'estabilitat de preus si s'implementa en la forma de "una sèrie calibrada de diversos passos en lloc d'un nombre menor de més increments de taxes".

Així mateix, Lane va apuntar que una ruta d'ajustament de diversos passos cap a la taxa terminal d'interès també facilita la realització de correccions a mig camí si les circumstàncies canvien.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés