Actualitzat 03/07/2018 17:08

L'Eurocambra demana a May que engegui abans del Brexit l'organisme de registre de ciutadans de la UE


BRUSSEL·LES 3 (EUROPA PRESS)

El grup de treball del Brexit a l'Eurocambra, liderat per l'eurodiputat liberal belga Guy Verhofstadt, ha publicat aquest dimarts una declaració en què demana al Govern britànic que engegui abans de la sortida oficial del Regne Unit del bloc comunitari, el 30 de març de 2019, la "autoritat independent" que durà a terme el registre de ciutadans europeus en aquest país perquè puguin seguir vivint en territori britànic després d'aquesta data.

Es tracta d'una reacció d'aquest grup del Parlament Europeu al document que va fer públic el Govern de la primera ministra britànica, Theresa May, el passat 21 de juny, en què van presentar un sistema per facilitar que els ciutadans comunitaris puguin continuar vivint al Regne Unit després del Brexit.

"Instem el Govern britànic que publiqui al més aviat possible l'esborrany legislatiu sobre les funcions i responsabilitats de l'Autoritat de Control Independent (IMA) per als ciutadans europeus al Regne Unit", afirma la declaració de l'Eurocambra, que insisteix que és "vital" que aquest organisme estigui en funcionament abans del 30 de març de 2019.

Aquesta autoritat "que podrà dur a terme investigacions, rebre queixes i emprendre accions legals enfront d'un tribunal britànic", assenyala el text acordat pel grup d'eurodiputats, haurà de ser engegada abans de la sortida oficial del Regne Unit de la UE, mentre que el procés de registre "hauria de ser gratuït, en línia amb la posició del Parlament Europeu en aquest assumpte".

"Cal fer més per assegurar que els ciutadans europeus vulnerables són atesos adequadament i que qualsevol retard a què hagin de fer front els ciutadans respecte al procés de registre no creï situacions d'ansietat innecessàries", assegura el document de l'Eurocambra.

D'altra banda, el grup de treball de l'Eurocambra també ha acordat investigar fins a quin punt la resta d'Estats membres s'han preparat per a la implementació de l'acord de sortida respecte als ciutadans britànics al continent. "El Parlament defensarà els drets de tots aquells afectats pel Brexit", diu el text.

LA PROPOSTA BRITÀNICA

La qüestió sobre què passarà amb els més de tres milions de ciutadans de països de la Unió Europea que viuen actualment al Regne Unit és un dels temes més difícils en les converses sobre el procés de sortida del club comunitari que mantenen els Executius de Brussel·les i Londres.

D'acord amb la proposta, els ciutadans de països comunitaris que han viscut al Regne Unit de forma continuada durant cinc anys tindran l'estatus d'assentats, la qual cosa els donarà els mateixos drets que els britànics per treballar, estudiar i accedir a serveis i beneficis socials, com passa actualment. Aquest sistema s'aplicarà també a familiars propers, com el cònjuge, els fills, els pares i els néts.

Els que visquin al Regne Unit abans del 31 de desembre però que no hagin complert els criteris per obtenir la residència, tindran l'estatus de preassentats fins que compleixin el termini dels cinc anys. Els sol·licitants només hauran de demostrar la seva identitat i que resideixen al Regne Unit, així com que no tenen antecedents penals greus, i cada sol·licitud tindrà un cost de 65 lliures (uns 75 euros) i 32,5 lliures (37,4 euros).

L'acord final del Brexit després de les negociacions entre la Comissió Europea i el govern britànic haurà de rebre el vistiplau del Parlament Europeu abans d'entrar en vigor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés