Publicat 30/05/2016 17:13

"El 'Brexit' seria un desastre per a Espanya", alerta director del Reial Institut Elcano

Campaña en Londres a favor del Brexit
CHRISTOPHER FURLONG

Caurien les inversions, el turisme i Espanya perdria a un aliat que exerceix de contrapès davant de l'eix francoalemany

MADRID, 30 maig (EUROPA PRESS) -

La sortida del Regne Unit de la UE, que a l'argot diplomàtic es coneix com a 'Brexit', "seria un desastre per a Espanya", ha alertat aquest dilluns el director del Reial Institut Elcano, Charles Powell, en un debat en el qual s'han analitzat les campanyes a favor i en contra de romandre a la UE amb vista al referèndum del 23 de juny.

Si guanyés el 'Brexit' i el Regne Unit no tingués accés al mercat únic europeu, les inversions britàniques a Espanya caurien perquè seria més difícil fer negocis aquí, ha explicat Powell, després de recordar que actualment el Regne Unit és el cinquè país inversor a Espanya, amb 63.000 milions d'euros gastats en els últims 11 anys.

L'historiador hispanobritànic també s'ha referit a la possible pèrdua de turistes britànics, com a conseqüència d'una devaluació de la lliura respecte de l'euro, i a unes relacions bilaterals entre els dos països més complicades respecte del contenciós de Gibraltar al desaparèixer la Comissió Europea com mediadora.

Una permanència del Regne Unit en el club europeu ('Bremain') beneficiaria en canvi Espanya perquè es mantindria dins de la UE un equilibri entre els tres principals estats membre (Regne Unit, França i Alemanya), doncs a Espanya no li interessa, ha dit, una UE "dominada" per França o per l'eix francoalemany.

Entre els interessos comuns que Espanya i el Regne Unit comparteixen actualment en la qualitat de membres de la UE, està el que figuren com els principals beneficiaris de la conclusió de l'acord de lliure comerç entre els EUA i la UE, el controvertit TTIP.

Powell ha coincidit amb la resta de ponents del debat, organitzat en col·laboració amb la Fundació Botín, que els arguments a favor del 'Brexit' que se centren a encoratjar el rebuig a la immigració són "demagogs i falsos".

FALTA UNA VISIÓ POSITIVA DE LA IMMIGRACIÓ

El director del think tank britànic de relacions internacionals Chatham House, Robin Niblett, ha cridat l'atenció sobre el fet que en la campanya els partidaris del 'Bremain' no estiguin parlant de l'impacte positiu de la immigració al Regne Unit. Segons la seva opinió, si l'economia britànica va bé, és perquè hi ha molta immigració procedent de la resta de països de la UE (2,5 milions de persones).

Tot i això, no es parla de la immigració en aquests termes, sinó com la culpable que les llistes d'espera als hospitals siguin més llargues, ha posat com a exemple. El Regne Unit està rebent uns 180.000 immigrants comunitaris cada any i les previsions parlen d'un milió o dos més en els pròxims cinc anys.

"La realitat és que hi ha lloc per a tots, però la impressió que no n'hi ha és el que pesa i per això el Govern de David Cameron s'ha compromès a disminuir el número dels que arriben", ha assenyalat Niblett.

L'economista Pedro Schwartz, contrari a l'euro i a la federalització de la UE, ha reconegut que el preocupa que el 'Brexit' "suposi un tancament a la immigració" i ha qualificat d'"escandalosa i irracional" l'actitud de rebuig a la immigració de bona part de la societat espanyola.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés