Publicat 14/01/2016 18:04

El brot d'Ebola ha costat a la comunitat internacional més de 6.000 milions d'euros

Afectados por ébola en África
ONGD JUAN CIUDAD

MADRID, 14 gen. (EUROPA PRESS) -

El brot d'Ebola ha costat a la comunitat internacional més de 6.000 milions d'euros, segons ha explicat el vocal d'Operacions Internacionals de Metges del Món, José Félix Hoyo, que s'alegra del final de l'epidèmia, però adverteix de la necessitat d'invertir diners a millorar ara les condicions sanitàries dels països més pobres de l'Àfrica occidental per protegir la població mundial.

Segons explica a Europa Press, "aquesta és una bona notícia perquè la transmissió activa s'ha controlat", tot i això, aclareix que no es pot descartar que es produeixin nous casos. "A les zones que s'han vist afectades per un brot d'Ebola la malaltia queda endèmica, el virus es queda en reservoris naturals", explica i assenyala que aquest és el cas de la República Democràtica del Congo, on hi ha brots aproximadament cada dos anys des que es va descobrir.

El 2016 es compleixen 40 anys des del descobriment del virus de l'Ebola, tot i això ha estat aquest últim any quan s'han posat en marxa les eines per frenar-lo. "Hem avançat més que en els últims 40 anys", explica.

Ara hi ha un tractament simptomàtic que millora la supervivència dels pacients i una vacuna que és molt prometedora, provada ja en més de 4.000 persones i amb una efectivitat de gairebé el 100%. A més, afegeix, "és possible que en aquesta zona s'hagin creat els mecanismes de control i vigilància suficients perquè no torni a haver-hi brots d'aquestes característiques, tot i que és possible que sí que hi hagi petits brots".

Tot i això, avisa, tenint en compte la situació sanitària d'un gran nombre de països d'Àfrica, no es poden descartar brots similars, per Ebola o qualsevol altre virus a països que ara no s'han vist afectats. "L'Ebola no és l'única amenaça, hi ha altres virus que estan abandonats com és el virus Marburg --virus de la mateixa família que l'Ebola-- que té una mortalitat més gran, no té cap control, ni vacuna i té brots; per tant, pot passar a qualsevol dels 20 països d'Àfrica que tenen males condicions sanitàries", explica.

Hoyo destaca que, com a mínim, a les zones afectades ara hi ha una infraestructura, sistemes de vigilància i alerta primerenca i laboratoris capaços de detectar el virus. I això és el que cal procurar que tinguin la resta de països, perquè "un brot d'aquestes característiques en un país amb mesures de salut pública mitjanament avançades no podria passar".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés