Publicat 01/04/2022 13:48

Brusselles demana a Delgado consultar amb el TJUE la competncia de la Fiscalia europea sobre el cas del germ d'Ayuso

Archivo - Banderes de la Unió Europea a la seu de la Comissió Europea
ALEXEY VITVITSKY / SPUTNIK / CONTACTOPHOTO

L'EPPO informa per carta a la Comissió Europea de les diferncies

BRUSSELLES, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha defensat aquest divendres que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea resolgui les diferncies de criteri entre la Fiscalia europea (EPPO) i la fiscal general de l'Estat (FGE), Dolores Delgado, sobre qui ha d'investigar el contracte vinculat al germ de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, un pas que correspondria a la FGE per que ha descartat.

"En cas de dubte, correspondria en última instncia al Tribunal de Justícia decidir; i ha d'existir un mecanisme que permeti que les preguntes preliminars arribin al tribunal", ha explicat a Europa Press el portaveu de Justícia de l'executiu comunitari, Christian Wigand.

L'EPPO ja va mostrar malestar a principis de setmana per les traves que s'ha trobat per investigar el cas, sobre el qual es considera competent perqu hi ha en joc fons comunitaris, i davant la falta d'entesa amb la FGE ha elevat l'assumpte a la Comissió Europea.

El comissari de Justícia, Didier Reynders, est examinant una carta signada per la fiscal en cap europea, Laura Codrua Kvesi, en la qual s'informa de la situació a Brusselles, segons ha confirmat Wigand, qui ha precisat que la queixa tindr resposta quan s'hagi analitzat.

L'executiu comunitari insisteix que la Fiscalia europea és un rgan "plenament independent" i per aix es resisteix a posicionar-se en "casos individuals", sobre els quals els serveis comunitaris es limiten a apuntar que s'han de resoldre "d'acord amb la regulació de l'EPPO".

No obstant aix, el portaveu de Reynders precisa que "en cas de dubte, correspondria al Tribunal de Justícia decidir en última instncia", tal com ja va suggerir la mateixa EPPO en una comunicació a Delgado, a la qual va demanar que remetés una consulta prejudicial a la justícia europea perqu aclarís l'abast de les competncies de l'EPPO i de la Fiscalia Anticorrupció espanyola.

Fonts fiscals apunten, a més, que el TJUE ha de resoldre si una fiscalia pot ser considerada autoritat judicial a l'hora de resoldre una qüestió de competncia d'acord amb el Reglament de l'EPPO i el dret de la Unió Europea.

La resposta preliminar de Brusselles recorda que la Comissió Europea est "plenament compromesa" amb garantir que els estats membres que participen en la Fiscalia europea "compleixen amb les seves obligacions" d'acord amb les regles de la mateixa EPPO i els tractats i que "supervisa estretament" la situació a cadascun dels pasos membres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés