Actualitzat 06/04/2016 14:04

Brussel·les demana una finestra única per tramitar els asils a la UE

Refugiados desembarcando de una lancha en la costa de Lesbos (Grecia)
ANNA SURINYACH/MSF

BRUSSEL·LES, 6 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió Europea ha reclamat aquest dimecres la creació d'una 'finestra única' per centralitzar la tramitació de totes les demandes d'asil dels immigrants que arribin a la Unió Europea o, si no n'hi ha, preveure un mecanisme "correctiu" que s'activi automàticament per a reubicar els refugiats instal·lats en un estat membre si aquest país es veu desbordat per la pressió migratòria.

   Són les dues alternatives que planteja Brussel·les per reemplaçar l'actual reglament de Dublín, que obliga a resoldre l'expedient d'asil en el primer país al qual arriba la persona, perquè considera que l'actual crisi de refugiats ha deixat clar que el sistema no funciona.

   No es tracta encara d'una proposta legislativa formal --l'executiu comunitari la presentarà en el futur--, sinó de plantejar alternatives en el debat polític que divideix els estats membre entre els que, com Alemanya, reclamen quotes d'acollida per països i aquells que, com els de l'est, rebutgen del tot qualsevol obligació sobre aquesta qüestió.

   El vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha admès que l'arribada de refugiats en els últims mesos a Europa ha posat de manifest les "debilitats" de la resposta europea i ha insistit que el sistema actual "no és sostenible".

VIES D'ENTRADA LEGALS

   Timmermans ha recalcat, a més, que la Unió Europea ha de treballar en vies d'entrada "legals" per evitar que els qui tenen dret a protecció internacional "segueixin tenint-la", sense que per a això hagin de posar en risc la seva vida en rutes il·legals controlades per les màfies.

   L'executiu comunitari assumeix que el reglament de Dublín ha col·locat "massa responsabilitat en només uns pocs" països, fet que obliga a dissenyar un sistema sostenible a llarg termini, basat en normes comunes, "un repartiment equilibrat" de la responsabilitat i que asseguri un tracte "més humà i eficient" als demandants d'asil.

   Així, Brussel·les aposta per centralitzar les sol·licituds d'asil a través d'una única agència europea, encarregada de tramitar les peticions i d'establir la clau de repartiment per a l'acollida entre els estats membre, d'acord amb criteris com la capacitat d'acollida i no en funció del país d'arribada.

   L'Oficina Europea de Suport a l'Asil (EASO) rebria un mandat revisat per reforçar el seu paper, gestionar la 'finestra única' i "vigilar" que els estats membre compleixin les regles en matèria d'asil.

L'ALTERNATIVA, 'STATU QUO' AMB MECANISME D'EMERGÈNCIA

   Si els governs europeus rebutgen aquesta gestió harmonitzada, la Comissió accepta com a alternativa mantenir l''statu quo' de les regles de Dublín, però acompanyat d'un mecanisme "correctiu" que s'activi de manera automàtica en casos d'emergència.

   En la pràctica, aquesta possibilitat suposa seguir endavant amb la idea que cada país segueixi fent-se càrrec de tots els immigrants que sol·licitin protecció en arribar al seu territori, tot i que manté viva la idea de quotes permanents per reubicar i traslladar tant refugiats des de tercers països com demandants de protecció ja a la UE.

   L'objectiu és evitar que es tornin a produir casos com el d'Itàlia i, sobretot, Grècia, desbordats per l'arribada de milers de refugiats al seu territori sense que la resta d'estats membre compleixin amb el seu compromís de reubicar 160.000 d'aquests immigrants.

   Una altra de les novetats que ha exposat l'executiu comunitari aquest dimecres és el de prendre mesures contra els "moviments secundaris", per evitar "abusos" per part dels refugiats que intenten sol·licitar l'asil en altres països diferents al d'entrada a la UE.

   Per a això, Brussel·les fa un pas més en el missatge que des de fa mesos envia la UE als immigrants que "sense registre no hi ha drets", per tractar de convèncer-los que accedeixin a ser identificats i registrats en la seva arribada a terra comunitari. "Alguns drets podrien estar condicionats al registre, a la presa d'empremtes i que el sol·licitant romangui al país assignat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés