Publicat 01/08/2017 19:24

Brussel·les demana a més ONG sumar-se al Codi de Conducta per regular la seva activitat en els rescats en el Mediterrani

BRUSSEL·LES, 1 ago. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha confiat aquest dimarts que més ONG se sumin al Codi de Conducta elaborat pel Govern italià amb el suport jurídic de l'Executiu comunitari per regular la seva activitat en el Mediterrani, que els prohibeix entrar en aigües líbies per salvar gent i els obliga a acceptar el desplegament de Policies judicials italians a bord de les seves embarcacions per investigar el trànsit de persones.

El Govern italià ha avisat les ONG que no acceptin el Codi s'enfrontaran a conseqüències.

El Codi de Conducta només ha estat acceptat fins ara per les ONG espanyola Proactiva Open Arms, Save the Children i MOAS i ha estat rebutjada, entre d'altres, per Metges sense Fronteres, la francesa SOS i l'alemanya Sigui-Watch.

"La Comissió Europea ha destacat el fet que algunes organitzacions han signat el Codi de Conducta italià i que ara es beneficiaran d'aquestes garanties de les autoritats italianes. Demanem una participació el més gran possible i esperem que altres ONG puguin signar aviat el Codi de Conducta també", ha explicat en roda de premsa la portaveu d'Immigració de l'Executiu comunitari, Natasha Bertaud.

"Donarà més claredat a tots els actors en les pràctiques de treball i garantirà a les ONG que si s'adhereixen a alguns principis i estàndards en la línia amb el Dret Internacional llavors tindran les garanties que podran accedir als ports italians", ha justificat la portaveu, que ha recordat que els ministres de l'Interior de la UE "unànimement" van donar suport a la idea de desenvolupar un Codi de Conducta, que ha estat elaborat per Itàlia, amb el suport jurídic de la Comissió.

L'Executiu comunitari ha insistit que el Codi de Conducta és "una contribució per gestionar millor els fluxos" migratoris en el Mediterrani. "Tots hem de treballar junts per trencar el model de negoci dels traficants i impedir morts al mar", ha resolt.

Respecte a les conseqüències a les quals s'enfrontarien les ONG que no subscriguin el Codi tal com ha amenaçat el Govern italià, la portaveu comunitària ha recalcat que "les conseqüències seran que no podran beneficiar-se" de les garanties italianes.

"El Dret Internacional segueix aplicant-se en totes les circumstàncies", ha subratllat la portaveu comunitària, que el Dret Internacional i la Convenció de la Llei del Mar "requereix que qualsevol vaixell ha de rescatar gent si el vaixell és més proper a l'incident i els han de portar a un port segur".

Metges Sense Fronteres han criticat entre d'altres que el Codi de Conducta no inclou l'obligació que els agents de Policia judicial vagin desarmats i que obligui a desembarcar les persones rescatades en un "lloc segur" en comptes de poder traslladar-les a d'altres bucs, com es fa ara, i consideren que això imposa "limitacions innecessàries" a les operacions de rescat, que realentitzaran i minvaran la seva eficàcia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés