Publicat 21/06/2016 19:52

Cameron apel·la a una permanència de la qual depèn la seva supervivència política

David Cameron
EUROPA PRESS

El 'premier' reivindica els beneficis de la Unió Europea, però la divisió en el seu partit dificulten la permanència

LONDRES, 21 juny (EUROPA PRESS) -

El primer ministre britànic, David Cameron, ha evidenciat aquest dimarts els riscos que el referèndum sobre la permanència a la Unió Europea suposen no només per al Regne Unit, sinó per a la seva carrera política, i ha fet una fervent apel·lació a l'electorat perquè aquest dijous voti per una continuïtat de la qual ha dit "creure profundament" que és "el millor per al Regne Unit", ja que el fa "més fort i més segur".

Les conseqüències d'una sortida que, ha insistit, "seria irreversible, no es podria desfer", han pesat sobre un mandatari sota pressió tant a casa, com a escala mundial. Els seus socis comunitaris i el seu aliat natural, els Estats Units, confien que l'aposta estratègica de brindar la paraula a la ciutadania permeti tancar un debat que ha posat en escac el bloc occidental.

Conscient del que està en joc, el 'premier' ha decidit comparèixer davant del número 10 de Downing Street amb un apassionat discurs que va introduir un cop tàctic, ja que, per primera vegada, s'ha centrat fonamentalment en els factors positius de formar part de la UE, després d'una campanya en la qual el front a favor de la continuïtat havia basat els seus arguments en el temor als efectes d'entrar en territori desconegut.

Cameron ha reivindicat qüestions amb les quals espera arribar al cor d'un votant confós per la complexitat de les estadístiques i la disparitat de la guerra de xifres en la qual es van embarcar els dos bàndols. Així, ha posat en valor elements universals que, segons ell, depenen de la continuïtat a la UE, com la prosperitat de les famílies, el manteniment de la feina i, fins i tot, la seguretat nacional.

A més, la seva intervenció ha evidenciat l'interès per arribar a una audiència concreta que podria decidir el futur del Regne Unit: els més grans, els més proclius, segons les enquestes, a votar per la sortida. En un exercici d'empatia electoral, ha dit compartir les seves "frustracions" per una institució que no és perfecta, però ha convidat les generacions de la seva edat i per sobre a "pensar en els somnis i esperances dels seus fills i dels seus néts".

PROBLEMES I INTERESSOS CREATS

"Les seves possibilitats de treballar, de viatjar, de construir la societat oberta i d'èxit en què volem viure depèn d'aquest resultat", ha subratllat. De consumar-se la sortida, tot i això, Cameron no trobarà més responsable que ell mateix, ja que més que per un clamor social, el catalitzador del referèndum ha estat l'olla a pressió en la qual l'obstinació comunitària havia convertit el seu partit.

Després d'anys d'enfrontaments, Cameron va cedir el 2013 amb la promesa d'un plebiscit inclòs en el programa electoral per a les generals de l'any passat, però lluny de rebaixar la temperatura interna, les dissensions generades amenacen ara amb cobrar-se el cap del dirigent que va decidir que quatre dècades sense revisar l'afiliació comunitària eren massa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés