Publicat 15/04/2022 18:30

El Camerun.- Washington atorga estatus de protecció temporal als camerunesos que resideixen a EUA

Archivo - Arxiu - Un nen desplaat per la violncia al Camerun
INGEBJRG KRSTAD/NRC - Archivo

MADRID, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

El Govern dels Estats Units ha anunciat aquest divendres que atorga estatus de protecció temporal durant 18 mesos més als ciutadans camerunesos que resideixen ja en territori nord-americ, a causa del conflicte armat i al terrorisme que assolen el país afric, informa el Departament de Seguretat Nacional.

"Els Estats Units reconeixen el conflicte armat en curs al Camerun i brindarem protecció temporal als que la necessitin", ha dit el secretari de Seguretat Nacional, Alejandro Mayorkas.

"Els ciutadans camerunesos que resideixen actualment als Estats Units i que no poden tornar de manera segura a causa de l'extrema violncia tant de les forces governamentals com els separatistes armats", així com per "l'augment dels atacs de Boko Haram, podran romandre i treballar als Estats Units fins que les condicions en la seva el país d'origen millori", ha aprofundit Mayorkas.

Washington pot atorgar l'estatus de protecció temporal quan un país est immers en ple conflicte armat, o bé ha patit una situació extraordinria, com pot ser un desastre natural.

En el cas del Camerun, la combinació dels enfrontaments civils entre separatistes i forces governamentals, així com el terrorisme islmic de Boko Haram, ha desencadenat una crisi humanitria sense precedents al país, les infraestructures del qual han quedat malmeses.

La Regió de l'Extrem Nord és una de les més sacsejades per la inseguretat al país, ats que en ella operen el grup gihadista Boko Haram i la seva escissió, Estat Islmic a frica Occidental (ISWA), especialment en zones situades en la conca del llac Txad.

D'altra banda, les dues regions anglfones del Camerun --nord-oest i sud-oest-- s'han vist colpejades per un conflicte separatista després de l'autoproclamació de la independncia d'Ambaznia l'1 d'octubre de 2017. Un any abans aquesta zona --otrora colnia britnica, per que va decidir unir-se al Camerun francs-- va ser escenari de protestes pacífiques per reclamar una major autonomia o la independncia.

Des de llavors, els grups armats han proliferat i el suport als separatistes, fins llavors bastant marginal, s'ha vist acrescut. El Govern ha respost amb una dura repressió.

Així, la violncia que s'ha deslligat des de llavors ha afectat a 2,2 milions de persones, de les quals 700.000 s'han vist forades a deixar les seves llars, mentre que més de 3.000 han mort, segons Nacions Unides, que ha estimat en més d'1,1 milions els nens que han hagut d'abandonar l'escola.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés