Actualitzat 05/01/2017 19:08

El cap de la Intel·ligència dels EUA considera Rússia una "amenaça" pels ciberatacs

Obama tomará medidas por los ciberataques de Rusia
EUROPAPRESS

"No crec haver-me trobat amb una campanya més agressiva o directa per inteferir en el nostre procés electoral", assegura Clapper

WASHINGTON, 5 gen. (EUROPA PRESS) -

El director d'Intel·ligència Nacional estatunidenc, James Clapper, ha advertit que els ciberatacs de Rússia s'han convertit en "una gran amenaça" per als interessos dels Estats Units i ha tornat a assenyalar Moscou com a responsable de les accions detectades durant la recent campanya electoral.

"Rússia és un ciberactor en tots els sentits, que representa una gran amenaça per al Govern, l'Exèrcit, la diplomàcia, el comerç i les infraestructures clau", ha assegurat Clapper, durant una compareixença davant la Comissió de Serveis Armats del Senat marcada pels esdeveniments més recents.

El Govern nord-americà ha assenyalat sense embuts Moscou com a responsable d'una sèrie de ciberatacs detectats durant la campanya electoral, fins al punt de considerar-los una ingerència a favor del magnat Donald Trump, que va acabar imposant-se a la contesa del 8 de novembre.

Trump, per part seva, ha negat aquesta versió i ha acusat els serveis d'Intel·ligència de mirar de "construir un cas" per desacreditar la seva victòria. El president electe fins i tot ha utilitzat arguments que ha donat el fundador de Wikileaks, Julian Assange, davant l'estupor fins i tot dels seus teòrics aliats.

"Els russos tenen un llarg historial en la interferència d'eleccions", ha subratllat Clapper, en al·ludir una activitat que "es remunta als seixanta" i que va tenir el seu apogeu en la Guerra Freda. Tot i això, l'assumpte del 2016 hauria estat diferent: "No crec haver-me trobat amb una campanya més agressiva o directa per interferir en el nostre procés electoral".

En aquest sentit, el director d'Intel·ligència ha assegurat que Rússia és cada vegada més "agressiva" pel que fa a les "operacions de ciberespionatge" i filtració de documents, en atacar per exemple tota mena d'organismes polítics.

SENSE PRECEDENTS

Clapper comparteix aquesta visió amb el senador republicà John McCain, president de la Comissió de Serveis Armats i crític amb algunes de les posicions mantingudes amb Trump en aquest tema. Segons McCain, "tots els nord-americans haurien d'estar alarmats pels atacs de Rússia".

"No hi ha cap interès de seguretat nacional més vital per als Estats Units que la capacitat de fer eleccions lliures i justes sense ingerències externes", ha postil·lat McCain, que també ha parlat d'un "atac sense precedents contra la democràcia" nord-americana durant la sessió d'aquest dijous.

McCain ha instat els congressistes a "deixar de banda" les ideologies polítiques i a agafar-se als "fets", de tal manera que els demòcrates i els republicans puguin treballar junts per detectar amenaces i "respondre" en cas de ciberatacs, segons informen mitjans nord-americans.

La setmana passada, l'Administració de Barack Obama va aprovar una nova ronda de sancions contra Rússia per les seves polítiques, si bé tot podria canviar a partir del 20 de gener, quan Trump prengui possessió. El futur mandatari no ha dubtat a criticar l'actual política de Washington cap a Moscou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés