Actualitzat 19/01/2023 18:26

Centenars de milers de persones protesten als carrers de França contra la reforma de les pensions

Manifestació contra la reforma de les pensions a París
Rachel Bomeyer/dpa

Incidents entre manifestants i policies en la marxa de París, la més multitudinària

MADRID, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

Centenars de milers de persones han sortit al carrer de les principals ciutats de França per protestar contra la reforma de les pensions impulsada pel Govern francès i que planteja, entre altres mesures, elevar l'edat de jubilació als 64 anys, en una jornada de vaga que no ha provocat paràlisi però sí que s'ha deixat notar en sectors clau com el transport o l'educació.

A París, on ha tingut lloc la concentració més multitudinària, s'hi han reunit unes 400.000 persones, segons fonts de la Confederació General del Treball (CGT) citades per la cadena BFM TV. No en va, per primera vegada en l'era d'Emmanuel Macron, la mobilització ha comptat amb el suport explícit de tots els grans sindicats.

La Prefectura de Policia ha confirmat almenys 30 detinguts durant la marxa a la capital, que s'ha vist esquitxada per alguns enfrontaments, segons Franceinfo. Part dels manifestants han llançat objectes contra els agents, que han respost amb gas pebre.

A tot el país hi havia convocades més de 200 concentracions, amb l'afluència d'unes 30.000 persones a Tolosa, de 26.000 a Marsella i de 20.000 a Perpinyà, entre altres localitats. A Lió, les autoritats han fet 17 arrests.

Macron ha demanat des de Barcelona al final de la cimera amb el president espanyol, Pedro Sánchez, que les mobilitzacions discorreguessin "sense excessos ni violència", després de considerar "legítim" el dret de milers de persones a manifestar-se contra la reforma.

Si no hi ha canvis, el text arribarà dilluns al Consell de Ministres. La reforma planteja un escenari gradual, de tal manera que l'edat legal de jubilació passi dels 62 anys actuals als 64 el 2030, mentre que la revisió del període de cotització s'aplicarà a partir del 2027.

Macron ha defensat que França va "tard" en aquest assumpte en comparació amb la resta d'Europa i ha subratllat que la reforma és "justa i responsable" i que totes les parts es podran expressar i provar d'"enriquir" el text en la tramitació parlamentària, que es preveu complexa.

L'excandidat presidencial Jean-Luc Mélenchon, líder de l'esquerra francesa, ha advertit des de Marsella que Macron "no durarà" perquè ha perdut la "batalla" de "convèncer la gent". La reforma, a parer seu, "no té sentit".

El malestar també ha calat entre la ultradreta. La principal rival de Macron en les eleccions del 2022, Marine Le Pen, ha apostat per "combatre" una reforma que considera "injusta i brutal", com ha assenyalat en el seu compte de Twitter.

AMPLI SEGUIMENT

La jornada ha arrencat amb incidències al transport públic i els mitjans francesos han constatat la poca afluència de viatgers, que ja anticipaven el que podia passar. A les escoles públiques els sindicats preveien que el seguiment arribés al 70 per cent.

El principal sindicat de l'ensenyament secundari estima que no ha anat a treballar el 65 per cent dels professors, tot i que el Ministeri d'Educació ho redueix per sota del 35 per cent i a primària calcula en més del 42 per cent el seguiment de l'aturada, segons Franceinfo.

La xarxa elèctrica estatal ha confirmat una reducció de la producció elèctrica com a conseqüència de les aturades, mentre que a les refineries de TotalEnergies el nivell de suport oscil·la entre el 70 i el 100 per cent, segons la Confederació General del Treball (CGT).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés