Actualitzat 30/03/2017 01:01

El CNE de Veneçuela posposa la segona etapa del revocatori contra Maduro

MADRID, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

El Consell Nacional Electoral (CNE) de Veneçuela ha confirmat aquest dimecres l'anul·lació de la recollida de firmes durant la primera fase del referèndum revocatori contra el president, Nicolás Maduro, en cinc estats del país, i ha anunciat que la segona etapa, prevista per a la setmana vinent, ha quedat posposada.

A través d'un comunicat, el Poder Electoral ha informat que se li ha notificat, a través de diversos tribunals, de les "mesures cautelars que ordenen posposar qualsevol acte que pogués haver-se generat com a conseqüència de la recol·lecció de l'u per cent de manifestacions de voluntat que es van requerir per validar la mediació de l'organització amb finalitats polítiques".

En aquest sentit, ha explicat que aquestes mesures s'han pres després que els tribunals d'Apure, Aragua, Bolívar, Monagas i Carabobo admetessin les "querelles penals" presentades pels "delictes de falsa atestació davant de funcionari públic, aprofitament d'acte fals i subministrament de dades falses", al CNE.

El CNE, presidit per Tibisay Lucena, ha confirmat que, a més, aquesta mesura té "com a conseqüència la paralització, fins a nova ordre judicial, del procés de recol·lecció del 20 per cent de les manifestacions de voluntat, que estava previst per als propers 26, 27 i 28 d'octubre".

El màxim òrgan electoral del país ha insistit que el "diàleg nacional" és la "fórmula democràtica per excel·lència" a través del qual el país pot "preservar la pau i l'estabilitat", i s'ha prestat a "coadjuvar en la recerca de les millors condicions que facin fructífer aquesta trobada".

Els governadors dels cinc estats esmentats --tots membres del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV)--, han confirmat que els tribunals han anul·lat la fase en la qual la coalició opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) va recollir les firmes de l'u per cent dels electors.

Si bé gran part de les prop de 400.000 rúbriques presentades van quedar validades pel Consell Nacional Electoral (CNE) el passat 2 d'agost, ara la Justícia ha decidit anul·lar la recollida en aquests cinc estats.

Ramón Carrizales, governador d'Apure, ha confirmat a través del seu compte oficial de la xarxa social Twitter que un jutge ha paralitzat els efectes "de l'u per cent fraudulent".

El mateix ha fet Francisco Rangel, governador de l'estat de Bolívar, qui ha assenyalat que el "revocatori és totalment procedent si es dignen a fer-lo complint justament amb els reglaments, sense trampes ni firmes falses".

"No hi haurà referèndum i aferrats a la Constitució, no permetrem que intentin enganyar novament el nostre poble. Hem desmuntat la trampa", ha indicat. Alhora, ha explicat que s'ha establert "un recurs legal per invalidar la megaestafa muntada per la MUD" i que han aconseguit així que se suspengui el procés a Bolívar.

"Tal com veníem dient, un referèndum revocatori ple de fraus havia de ser anul·lat. Avui es fa justícia", ha conclòs.

Per la seva banda, el governador d'Aragua, Tareck el Aissami, ha celebrat que s'hagi fet "justícia" després que "el tribunal penal d'Aragua anul·lés el procés de recol·lecció de firmes" i ordenés "reparar el frau comès per la MUD".

També Francisco Amelia, de l'estat de Carabobo --i a més vicepresident d'organització del PSUV-- ha assenyalat que el tribunal penal de Carabobo també ha deixat sense efecte la primera fase per activar el revocatori "en cometre frau electoral".

En el cas de Monagas ha estat el vicepresident del PSUV, Diosdado Cabello, qui ho ha anunciat, durant una manifestació en suport a l'aprovació del pressupost nacional per al 2017, mesura aprovada per Maduro saltant-se el procediment parlamentari.

REVOCATORI CONTRA MADURO

Després de la primera fase, la MUD haurà de recollir les firmes i empremtes dactilars del 20 per cent dels votants registrats --uns quatre milions de veneçolans-- entre dimecres i divendres de la setmana vinent.

Transcorregut el termini de tres dies, el CNE té uns altres 15 per autentificar els suports o rebutjar-los, com ja va fer el 2004 amb el referèndum revocatori que es va plantejar llavors contra el president veneçolà mort Hugo Chávez.

Si el CNE dóna el seu plàcet, ha de convocar el revocatori en els 90 dies següents. Perquè el mandat presidencial arribi al seu final han de votar a favor un número igual o superior d'electors als que van donar suport a l'elecció, en el cas de Maduro 7,5 milions, amb una participació mínima del 25 per cent, uns 4,8 milions.

La MUD exigeix accelerar el procés perquè si el referèndum es convoca després del 10 de gener del 2017, tot i que Maduro sigui cessat a les urnes no hi haurà eleccions anticipades, sinó que el vicepresident, Aristóbulo Istúriz, governarà fins al 2019.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés