Actualitzat 11/01/2016 17:02

El comboi amb ajuda entra a Madaya

MADRID, 11 Gen. (EUROPA PRESS) -

   El comboi amb ajuda humanitària de l'ONU destinat a la població siriana de Madaya ha entrat  a les portes de la població, segons ha informat la Mitja Lluna Àrab Siriana. També hi ha combois a les portes de Kefraya i Al-Fuah. Madaya es troba assetjada per forces governamentals, mentre que les altres dues ciutats estan bloquejades per milícies rebels.

   "En el marc del treball humanitari, els combois de la Mitja Lluna Àrab Siriana (estan) als afores de Madaya, Kefraya i Al-Fuah", ha informat el president de la Mitja Lluna Àrab Siriana, Abdulrahman Attar, en declaracions recollides en el compte de Twitter de la seva organització.

   El comboi conjunt de l'ONU i el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) enviat a Madaya transporta 355 tones d'ajuda, 250 de les quals han estat subministrades pel Programa Mundial d'Aliments (PMA).

   L'ajuda inclou suficients aliments com per alimentar 40.000 persones durant un mes, segons el PMA, així com productes de nutrició especialitzada i subministraments mèdics. Segons aquesta agència de l'ONU, està previst un segon enviament per a aquest dijous amb farina de blat i un altre material, i un tercer de material no alimentari i combustible per al 17 de gener.

   L'altre comboi conjunt que ha sortit des d'Homs cap a les localitats assetjades de Al-Fuah i Kefraya, a la província d'Idlib, transporta 170 tones d'ajuda d'emergència semblant a l'enviada a Madaya, inclosos aliments per a 20.000 persones. S'espera que hi hagi enviaments addicionals en les pròximes setmanes amb altres béns de primera necessitat com mantes, sets de cuina o medicaments.

   El bloqueig de Madaya s'ha convertit en un dels temes principals per als líders opositors sirians, que han comunicat a l'enviat de les Nacions Unides que no participaran en les converses amb el Govern de Damasc fins que posi fi a aquest i altres setges.

   Un mínim de deu persones han mort per inanició a Madaya en les últimes setmanes, segons ha denunciat l'Observatori Sirià per als Drets Humans. Activistes opositors han assegurat que el nombre de morts per la fam és molt més elevat tot i que Reuters no ha pogut confirmar aquestes informacions.

   "Vivíem amb fulles d'arbres i plantes però ara ens enfrotem a tempestes de neu i no hi ha més plantes ni fulles", ha relatat Majed Ali, un activista opositor que ha parlat amb Reuters per telèfon des de Madaya.

   "Jo pesava 114 quilos abans del setge. Ara en peso 80", ha assegurat. Abu Hasán, el cap del consell opositor a Madaya, ha explicat que els civils sobreviuen prenent aigua acompanyada d'espècies, llimona, vinagre i sal o el que aconsegueixin. Diversos residents han explicat que als llocs en els quals encara es poden aconseguir arròs o llet, els preus arriben als 300 dòlars per quilo (uns 275 euros).

   Ali ha assegurat que la població crema els mobles i les portes dels seus habitatges per escalfar-se. "Les negociacions no tenen sentit mentre estiguem assetjats, mentre necessitem una tassa de llet per a un nen. Sobre què negociarem, sobre els nostres morts?", ha afirmat.

   Els setges han estat una tàctica utilitzada amb força freqüència en els prop de cinc anys de guerra a Síria, un conflicte que ha acabat amb la vida d'unes 250.000 persones. Les forces del règim han assetjat zones sota control rebel a Damasc durant anys i, fa poc, els grups rebels han bloquejat zones sota control de Damasc, incloses Kefraya i Al-Fuah.

   El futur de Madaya, on el Programa Mundial d'Aliments (PMA) estima que hi ha unes 40.000 persones en risc de perdre la vida per la fam, podria estar lligat al de les localitats assetjades pels rebels. Aquestes dues zones formaven part d'un acord d'alto el foc al qual es va arribar el setembre però la posada en marxa s'ha ajornat per incompliments.

   L'última entrega d'ajuda humanitària a Madaya s'ha produït l'octubre del 2015, de manera simultània a un repartiment fet a Al-Fuah i Kefraya, les dues localitats amb majoria de població xiïta que formaven part de l'acord d'alto el foc.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés