Actualitzat 25/09/2022 14:56

Comença el referèndum sobre el matrimoni homosexual a Cuba

Archivo - Bandera de Cuba
KIKE CALVO / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO - Archivo

L'Església i la part de l'oposició han fet campanya pel 'no'

MADRID, 25 set. (EUROPA PRESS) -

Els col·legis electorals cubans han obert a les 7.00 hores del matí (13.00, hora peninsular espanyola) per a la votació del referèndum sobre el nou codi de les famílies, un paquet legislatiu que preveu l'aprovació del matrimoni homosexual, la gestació subrogada i l'adopció per part de parelles del mateix sexe i que ha comptat amb l'oposició de la Conferència Episcopal de l'illa.

El president cubà, Miguel Díaz-Canel, i la seva esposa, Lis Cuesta, han votat a les 7.48 hores (hora local) al Col·legi 3 de la Circumscripció 57, al municipi de platja de l'Havana, segons recullen mitjans cubans.

"Avui és la cita amb el futur. Ha arribat el #25DeSept. Un dia per canviar "tot el que hagi de ser canviat" en dret de família a #Cuba. Ens veiem a les urnes. #CodigoSí", ha publicat Díaz-Canel a Twitter.

L'aprovació del codi de les famílies s'ha tornat la principal obsessió dels sectors oficialistes que, liderats pel mateix Díaz-Canel, han llançat una intensa campanya a les xarxes socials per promoure el vot a favor del projecte sota el lema 'Codi, sí' i fins i tot s'ha referit a la jornada com "un dia de festa per a Cuba".

Tot i que el referèndum arrenca diumenge a l'illa, la votació ja ha conclòs a l'estranger, on, segons xifres oficials, més de 22.000 persones --inclosos diplomàtics i aquells que "per raons oficials" es troben fora-- ja han exercit el seu dret a vot.

L'ESGLÉSIA, PRINCIPAL OPOSITOR

Un dels principals grups detractors de la renovació del codi de les famílies ha estat l'Església cubana, que fins i tot s'ha arribat a adherir a unes declaracions atribuïdes al líder independentista cubà José Martí en les quals definia l'"amor" com "l'adhesió ardorosa i incondicional que un individu d'un sexe sent respecte a un individu de l'altre".

En aquest sentit, l'Església ha defensat que el matrimoni entre home i dona és "natural" i no pot ser "desplaçat o deformat" per deixar pas a altres fórmules legals, ja que "el pla originari del creador és aquest".

Els bisbes cubans van llançar a mitjans de setembre un comunicat en el qual recollien les seves discrepàncies amb el projecte legislatiu ja que consideren que la introducció de la "ideologia de gènere" no és beneficiosa per a les famílies, igual que qualifiquen de negativa la possibilitat que els menors puguin assumir la seva identitat de gènere.

Respecte a l'adopció entre parelles del mateix sexe, l'Església denuncia que això contravé "el que per naturalesa necessita i correspon a" un menor: "un pare i una mare". "Tot fill és un do i una fi en si mateix; és un dret del nen tenir un pare i una mare". En la mateixa línia, han carregat també en contra de la gestació subrogada per no considerar-la ètica.

Malgrat això, els bisbes cubans sí que consideren positiu aspectes com el rebuig a la violència intrafamiliar, la defensa dels drets i la cura de la població més gran i d'aquells amb discapacitat. Així mateix han enaltit la protecció de la infància i de les dones embarassades.

"Això no obstant, això no pot fer que es passin per alt els qüestionaments, crítiques, rebutjos d'un sector important de la societat, els quals se sustenten en legítims principis, valors, les ciències humanes i biològiques, la nostra història, tradicions i creences religioses del nostre poble", ha assenyalat l'Església.

Per tot això, la Conferència Episcopal cubana ha fet una crida a "la consciència i la responsabilitat" de la població cubana, ja siguin creients o no, perquè votin a consciència no només de les generacions actuals, sinó també de les futures. "Que Maria de la Caritat, la nostra mare i patrona, intercedeixi per cadascun dels seus fills cubans perquè prenguem la decisió més encertada", han conclòs.

Altres veus crítiques amb el Govern, com el cantant Yotuel Romero o el dramaturg Yunior García Aguilera, han qüestionat la votació i han apostat per l'abstenció, no tant pel contingut, sinó pel fet que les autoritats sotmetin a referèndum qüestionis "de sentit comú", mentre imposen la resta de decisions a l'illa.

De la mateixa manera, el destacat opositor cubà Guillermo Fariñas ha arribat a assegurar que participar en la votació "és acceptar un frau institucionalitzat", alhora que ha fet campanya oberta pel 'no'. "El codi de les famílies és una hipòcrita maniobra de manipulació afectiva", ha afirmat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés