Actualitzat 05/04/2017 17:43

La comunitat internacional condemna l'atac químic a Idlib i demana una transició política "genuïna" a Síria

Ataque químico en Jan Sheijun, Idlib
AMMAR ABDULLAH / REUTERS

BRUSSEL·LES, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

La comunitat internacional ha condemnat a Brussel·les l'atac químic perpetrat a la província d'Idlib aquest dimarts i ha exigit el cessament immediat dels atacs amb armes químiques a Síria, al mateix temps que ha reclamat una transició política "genuïna" al país.

"La conferència ha condemnat l'ús d'armes químiques pel Govern i l'Estat Islàmic, tal com ha identificat el Mecanisme d'Investigació Conjunt de l'ONU/OPAQ i els atacs ahir a Jan Sheijun", diu la declaració final de la conferència internacional de Brussel·les en suport al futur de Síria i la regió, que ha llegit l'Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, en una roda de premsa.

Més de 70 països i organitzacions internacionals, inclosos Rússia i Iran, els principals valors del règim d'Assad, han participat en la conferència, que s'ha vist aombrada per l'atac químic a Idlib, i han exigit, al text aprovat, que "l'ús d'armes químiques per tot el món, a tot arreu, acabi immediatament".

El règim sirià s'ha desvinculat de l'atac, mentre que el portaveu del Ministeri de Defensa rus ha afirmat aquest dimecres que l'Exèrcit sirià va bombardejar aquest dimarts una fàbrica d'armes químiques a la localitat de Jan Sheijun, i ha deixat un balanç de prop de cent morts.

"Necessitem una investigació molt clara per eliminar tots els dubtes (sobre l'autoria) i necessitem que hi hagi rendició de comptes sobre la base del resultat de la investigació", ha reclamat el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, en declaracions a la premsa a la seva arribada a la conferència internacional.

Guterres ha recordat que l'ONU ha reclamat "que hi hagi rendició de comptes en relació als crims comesos" i s'ha mostrat segur que el Consell de Seguretat, que es reuneix aquest dimecres d'urgència després de l'atac a Idlib, "estarà a l'altura de les seves responsabilitats".

"No podem estar segurs del que ha ocorregut però totes les proves que he vist apunten al fet que el règim d'Al-Assad és el responsable d'aquest atac espantós", ha reiterat en una roda de premsa el ministre d'Exteriors britànic, Boris Johnson.

El cap de la diplomàcia britànica ha deixat clar que el nou atac demostra "la impossibilitat que aquest règim continuï sent part del Govern de Síria" i que resulta "absolutament vital" que hi hagi "una transició lluny del règim d'Al-Assad" per recolzar la reconstrucció del país, pel qual ha avisat "no pot haver-hi un xec europeu, finançament" sense aquesta transició.

"La reconstrucció i el suport internacional per a això serà un dividend per a la pau, molt poderós, però només una vegada que hi hagi una transició creïble i inclusiva fermament en marxa", ha agregat Mogherini, en línia amb la declaració adoptada.

"FACTURA CARNISSERA"

"No veig com el règim de Bashar al-Assad pot seguir al poder després del que ha fet. De les 400.000 persones que s'estima que han mort, és responsable de la major part d'aquesta factura carnissera", ha avisat el britànic, i ha deixat clar que "cal retrotreure's molt en la història per trobar un tirà que s'hagi quedat al poder en tals circumstàncies".

Johnson ha confiat que "tothom se senti capaç de signar" la resolució que han presentat el Regne Unit i França, amb el suport dels Estats Units, al Consell de Seguretat de l'ONU. "Només estem dient que s'ha de condemnar aquest atac químic i que s'ha de fer una investigació exhaustiva i urgent", ha avisat.

"Moscou reconeix que hi ha hagut sobrevols i avions sirians, que són avions russos, que han disparat míssils. No hi ha dubte de la responsabilitat del règim de Damasc", ha dit el ministre d'Exteriors francès, Jean-Marc Ayrault, a la seva arribada a la cita internacional.

El ministre d'Exteriors alemany, Sigmar Gabriel, ha confiat que la investigació ja oberta "aclarirà qui és responsable" de l'atac químic a Idlib. "Ha de quedar clar que l'ús d'armes químiques és un crim de guerra seriós. És barbarisme i els responsables n'han de rendir comptes", ha dit l'alemany en roda de premsa.

"Fins a quin punt Rússia és responsable d'això, Rússia és responsable d'aclarir la situació com més aviat millor", ha dit l'alemany, que ha recordat l'especial responsabilitat Moscou per "fer tot el possible" perquè avanci el procés polític a Ginebra després de lamentar "el progrés insuficient" que hi ha hagut fins ara.

"No podem simplement asseure'ns i deixar que el règim continuï amb això", ha avisat, al mateix temps que ha agraït als països veïns per acollir els refugiats sirians. "Només podem agrair a aquests països. Hem d'estar avergonyits", ha dit, en referència a Europa.

"No ha d'haver-hi cap dubte que aquells responsables de violacions del dret humanitari internacional o dels Drets Humans, amb independència de qui siguin o d'on estiguin, hauran de rendir comptes", ha dit la cap de la diplomàcia europea.

"No hi ha solució a Síria sense desfer-se d'Al-Assad", ha avisat per la seva banda el ministre d'Afers Exteriors de Qatar, Sheij Mohammed bin Abdulrahman al Thani, que també ha demanat, com tots els assistents, que els responsables de l'atemptat químic d'aquest dimarts a Idlib "rendeixin comptes".

Els coorganitzadors de la conferència internacional --la UE i l'ONU, Alemanya, Kuwait, Noruega, Qatar i el Regne Unit-- han reclamat "mitjans financers adequats" per recolzar l'establiment d'un mecanisme internacional i independent recolzat per l'ONU per "garantir la rendició de comptes" enfront de les violacions i abusos "sistemàtics, generalitzats i basts" dels Drets Humans i del dret humanitari internacional a Síria, segons recull el text, en el qual la comunitat internacional condemna els atacs a civils, infraestructures mèdiques i escoles.

La comunitat internacional ha deixat clar a més que "només a través d'una transició política i genuïna es posarà fi al conflicte" i ha reclamat "més progressos" en les negociacions entre sirians a Ginebra, "l'únic fòrum on s'ha de negociar una solució política", segons recull el text, en el qual reconeixen "el paper constructiu que els actors regionals poden jugar per facilitar una resolució al conflicte".

"Un alto el foc genuí ha de facilitar l'accés humanitari sense traves a tot el país", subratllen al text, en el qual recorden que Rússia, Turquia i Iran són els garants de l'alto el foc.

"El gran problema és l'accés" humanitari, ha avisat en roda de premsa el cap de l'Oficina Humanitària de l'ONU (OCHA), Stephen O'Brien, el qual en arribar a la cita ha recordat que "per al 2017 hem deixat clar que per a les necessitats immediates necessitem uns 8.000 milions de dòlars".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés