Actualitzat 05/02/2013 11:09

La comunitat internacional discuteix el seu suport per estabilitzar Mali

Soldados franceses desplegados en Malí
Foto: JOE PENNEY / REUTERS

BRUSSEL·LES, 5 (EUROPA PRESS)

Representants de més de 45 països i organismes internacionals i regionals assisteixen a Brussel·les aquest dimarts per discutir amb el Govern de Mali de quina manera la comunitat internacional pot donar suport a la posada en marxa d'un 'full de ruta' de Bamako per avançar en el restabliment de la integritat territorial i l'ordre constitucional democràtic al país africà i donar suport a la seva estabilització.

   La reunió del grup de suport i seguiment per a Mali ha estat convocada per l'alta representant de Política Exterior i Seguretat Comuna de la Unió Europea, Catherine Ashton, per coordinar el suport internacional al país i estarà copresidida per representants de la Unió Africana, l'ONU i la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO). El Govern de Mali estarà representat per una delegació de diversos ministres que encapçalarà el titular d'Exteriors, Tieman Coulibaly.

   S'espera que també hi assisteixin representants dels països veïns de Mali que contribueixen amb tropes sobre el terreny i d'altres països clau com Algèria i Líbia, així com dels països de la UE amb més interessos a la regió. Per part espanyola hi acudirà el director general del Magreb, Àfrica, Mediterrània i Pròxim Orient, Ignacio Ibáñez Rubio.

   En primer lloc, la cita servirà per analitzar els progressos en l'àmbit militar de les forces militars franceses i malianes i d'altres països africans sobre el terreny contra els grups rebels islamistes i per desplegar la Missió Internacional de Suport a Mali (MISMA), autoritzada pel Consell de Seguretat de l'ONU el desembre i liderada pels països africans per ajudar Bamako a recuperar el control del nord del país.

   En aquest sentit, les parts faran un seguiment de les aportacions promeses a les tropes africanes en termes de finançament, suport logístic, equips i entrenament acordats a la conferència recent de donants d'Addis Abeba, segons fonts europees.

   El punt principal a l'agenda serà analitzar com la comunitat internacional pot donar suport a l'"ambiciós" full de ruta de Bamako cap al restabliment de la integritat territorial i de l'ordre constitucional previ al cop militar del març. També es donarà suport a la celebració d'unes eleccions "creïbles" el proper 31 de juliol per garantir "estructures polítiques responsables i estables" a Mali, segons han avançat fonts europees. L'objectiu és poder fer les eleccions "a tot el país", segons les fonts.

   La cita servirà per analitzar com donar suport a "la reconstrucció del diàleg nacional" entre Bamako i les comunitats del nord disposades a respectar la integritat territorial del país i per rebutjar la violència amb vistes a iniciar "com més aviat millor" un procés de negociació que tingui en compte "l'equilibri entre el centre i les regions del nord" del país, segons fonts europees.

   Perquè això sigui possible "cal un entorn segur" que permeti que "les comunitats puguin parlar i construir una estructura política en què tothom confiï". Les fonts han reconegut que això podria portar anys, però han confiat que només es tarda "mesos" a crear un entorn segur perquè es pugui iniciar el procés polític.

   Segons les fonts, encara s'està discutint la "forma exacta" d'una possible missió d'estabilització, ja sigui una força de la Unió Africana, de l'ONU o conjunta, amb una implicació "més residual" de França.

   A la reunió també es discutirà sobre el desplegament necessari d'observadors de drets humans per contribuir a supervisar sobre el terreny que totes les parts respectin els drets humans. Aquesta mesura respon a la preocupació generalitzada per les violacions i abusos denunciats per ONG per part de les forces malianes i de grups rebels i milicians, com ara execucions de representants de minories ètniques, amputacions o casos de reclutament de nens soldat, i permetrà "recollir proves" d'aquests abusos, segons fonts europees.

   També es discutirà la situació humanitària sobre el terreny i com contribuir a restaurar els serveis bàsics per a la població a les zones sota control de Bamako, com Tombouctou i Gao, i les àrees prioritàries en les que Mali necessita ajuda urgent en aquest sentit. La UE espera poder mobilitzar uns 250 milions d'euros d'ajuda al desenvolupament per a Mali, que va suspendre arran del cop.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés