Publicat 30/01/2022 18:32

Corea del Nord dispara al mar del Japó el seu primer míssil d'abast mitjà en gairebé cinc anys

Imatge d'arxiu d'un míssil nord-core
-/YNA/dpa

El llanament és l'últim d'una de les sries de proves de míssils més llargues que ha fet el país

MADRID, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

Corea del Nord ha assajat aquest diumenge el que, segons les primeres estimacions internacionals, es tracta del seu primer míssil d'abast mitj (IRBM) en cinc anys, l'última d'una de les sries de proves balístiques més llargues dels temps recents i concebuda, en opinió dels experts, com una crida d'atenció a la comunitat internacional, comenant pels Estats Units, per reactivar les paralitzades converses sobre el programa nuclear.

El projectil, d'acord amb les dades que han recaptat fins ara el Japó i Corea del Sud, és semblant al míssil Hwasong-12 que Corea del Nord va provar al 2017.

Segons el Ministeri de Defensa de Corea del Sud, es va llanar des de la sitja de Mupyong-ri a la província de Jagang (nord del país), a les 7.52 del matí, hora local, va aconseguir una altitud de 2.000 metres i va recórrer 800 quilmetres abans d'impactar just a l'entrada de les aigües que conformen la zona econmica exclusiva del mar del Japó (o mar de l'Est com és conegut a Corea).

Fonts militars sud-coreanes han indicat a l'agncia oficial de notícies del país, Yonhap, que el míssil va aconseguir una velocitat mxima de Mach 16 (setze vegades la velocitat del so), en la que és la setena demostració de fora d'aquest any; més llanaments que al 2021.

Experts que ha consultat Yonhap apunten que la prova d'avui podria ser part d'un esfor a llarg termini per finalment desplegar un míssil balístic de més abast capa d'atacar el territori nord-americ de Guam, per també és un missatge d'un marcat carcter polític com a resposta a Washington, que des de fa un temps ha augmentat la pressió de les sancions a Corea del Nord, enmig d'un estancament en les converses nuclears entre els dos pasos.

Cal recordar que el 2018 va ser l'any en qu Corea del Nord va imposar una moratria en el llanament de míssils d'aquesta mena per facilitar les converses nuclears amb l'administració nord-americana anterior, liderada per Donald Trump, i que finalment van acabar descarrilant.

Com ha passat més vegades, el president sud-core, Moon Jae In, ha condemnat el llanament com una violació de les resolucions del Consell de Seguretat de Nacions Unides contra els llanaments balístics de Corea del Nord, com també ho ha recordat el Comandament Indopacífic de l'Exrcit dels Estats Units, que ha descrit la prova com un nou acte de "desestabilització".

Abans del llanament del diumenge, el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, havia amenaat amb posar fi a l'esmentada moratria sobre el llanament d'aquests míssils, i ha reprs les operacions de producció de plutoni al seu principal post nuclear de Yongbyon, al mateix temps que ha donat l'ordre d'expandir una planta d'enriquiment d'urani.

Kim s'enfronta a un dels períodes més difícils des que va arribar al poder fa una dcada. La seva decisió de tancar les fronteres fa uns dos anys a causa del coronavirus va frenar per complet l'activitat comercial del país, i les recents inundacions han acabat per afgectar una economia deteriorada per l'escassetat gairebé permanent de collites.

Rússia i la Xina, tradicionals aliats de Corea del Nord, han mostrat poc inters per augmentar les sancions contra el país, especialment perqu Moscou est en desacord amb els Estats Units sobre Ucrana i la fricció entre Pequín i Washington mostra pocs senyals de disminuir.

Ara, la comunitat internacional est pendent del proper 16 de febrer, el 80 aniversari del difunt líder nord-core i pare de l'actual mandatari, Kim Jong-il, que les autoritats nord-coreanes podrien aprofitar per exhibir nou armament. De fet, imatges per satllit que ha recollit Corea del Sud mostren indicis dels preparatius d'una gran desfilada militar, un esdeveniment que Corea del Nord ha fet servir sovint per revelar els seus avanos militars al món.

Així les coses, "el moment no podria ser millor perqu Corea del Nord faci aquestes diverses proves d'armes", explica a Bloomberg Rachel Minyoung Lee, experta del Programa 38 Nord al Centre Stimson. "Est clar que Pyongyang vol avanar en el seu pla quinquennal de desenvolupament de defensa i augmentar al mxim les seves capacitats armamentístiques ara, quan sap que la comunitat internacional no pot fer gran cosa sobre l'activitat de Corea del Nord", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés