Actualitzat 02/11/2022 13:31

Corea del Nord revifa l'amenaça balística amb el llançament de més d'una vintena de míssils

Llançament de míssils de Corea del Nord
-/KCNA/dpa

Un dels míssils travessa la demarcació marítima per primera vegada després de la guerra

MADRID, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

Les autoritats nord-coreanes han fet saltar novament totes les alarmes amb el llançament de més d'una vintena de míssils balístics i un centenar de trets d'artilleria, i Pyongyang ha vulnerat obertament aquest dimecres la línia de demarcació al mar de l'Est en unes accions que apunten a un altre assaig nuclear de cara a les pròximes setmanes.

L'exèrcit de Corea del Sud ha alertat que s'han detectat sis llançaments de míssils més tant cap al mar de l'Est com al mar Groc, entre els quals hi ha diversos projectils terra-aire.

Aquests llançaments, que se sumen a tres més previs i que inclouen 17 míssils, s'han fet en tan sols deu hores i suposen una violació de l'acord militar entre les dues corees i una vulneració de la demarcació marítima en disputa al mar Groc.

Quatre dels míssils s'han disparat des de les zones de Chongju i Pihyeon-Gun, a la província de Pyongan, al nord del país, segons informacions de l'agència de notícies Yonhap.

Posteriorment, Pyongyang ha tornat a disparar tres míssils des de Wonsan, seguits de deu míssils terra-aire provinents de Nakwon, a Jeongpyeong, la qual cosa ha portat les autoritats sud-coreanes a autoritzar el llançament de tres míssils balístics cap al mar de l'Est amb l'objectiu de dissuadir les forces nord-coreanes.

Seül ha condemnat immediatament l'augment de la tensió, especialment quan un d'aquests míssils ha caigut a tan sols 60 quilòmetres de la seva costa. Així, ha acusat Pyongyang de violar els pactes militars i ha ordenat a l'exèrcit estar altera.

Els militars consideren les últimes accions nord-coreanes una "clara provocació, prop d'aigües territorials sud-coreanes al sud de la demarcació marítima", cosa que posa en dubte "l'estabilitat i la pau a la península de Corea".

És per això que les forces armades han assegurat que "mantindran una posició de prevenció per respondre quan calgui i garantir la seguretat del poble sud-coreà contra qualsevol provocació mentre s'analitza la cooperació amb els Estats Units" i altres aliats.

En aquest sentit, Seül ha lamentat que l'acord militar intercoreà hagi resultat "inútil" després de l'intercanvi de míssils sobre la línia. El pacte suspenia per complet qualsevol acció hostil entre tots dos països en un intent d'evitar "enfrontaments militars accidentals".

El president de Corea del Sud, Yoon Suk-yeol, no ha trigat a convocar una reunió d'emergència del Consell Nacional de Seguretat i ha demanat una resposta "contundent" a qualsevol "intent significatiu d'invasió del territori".

Per la seva banda, el primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha confirmat que el país ja ha presentat una nota de protesta davant l'ambaixada nord-coreana a Pequín i ha recalcat que Pyongyang actua a un "ritme sense precedents", un fet "inacceptable".

Kim Jong-un ha insistit nombroses vegades que el programa balístic nord-coreà s'emmarca en la legítima autodefensa i la idea d'"estar a punt per mobilitzar-se amb tota la capacitat" en cas d'atac extern.

El líder nord-coreà continua acusant els Estats Units de "mirar de demonitzar Corea del Nord" per justificar les seves polítiques i insisteix que les mesures de Washington contra el país són purament "il·legals i hostils".

Kim sosté que l'actitud dels Estats Units empeny Corea del Nord, víctima d'accions "perilloses", a un pas del conflicte bèl·lic, si bé les autoritats nord-americanes insisteixen que és un pretext per a "noves provocacions", segons el portaveu del Departament d'Estat, Ned Price.

Les polítiques impulsades per Yoon, que opta per reforçar l'aliança amb els Estats Units i donen un nou significat a l'anomenat 'Kill Chain', el sistema de Seül pensat per "arrasar" Corea del Nord en qüestió de minuts si calgués, han provocat un augment de la tensió.

El pla inclou un sistema de defensa aèria per abatre els míssils balístics de l'enemic, un protocol a gran escala per atacar Pyongyang i un conjunt d'atacs decisius que suposarien la mort dels principals dirigents del país, inclòs Kim Jong-un. No obstant això, la idea rau principalment a evitar si més no el llançament dels míssils en qüestió des de la banda nord-coreana.

Molts consideren que Corea del Nord es prepara per dur a terme el setè assaig nuclear des que va executar l'últim el setembre del 2017.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés