Actualitzat 27/01/2016 12:10

Corea del Nord i Somàlia figuren com els països més corruptes del món

Mujer con Burka en Somalia
OMAR FARUK / REUTERS

Més de 6.000 milions de persones viuen en països amb greus problemes de corrupció

   MADRID, 27 Gen. (EUROPA PRESS) -

   Més de 6.000 milions de persones viuen actualment en països amb greus problemes de corrupció, segons un informe de Transparència Internacional que situa Dinamarca com a l'exemple a seguir i Corea del Nord i Somàlia a la zona baixa d'un llistat que analitza 168 estats.

   L'Índex de la Percepció de la Corrupció de Transparència Internacional analitza la situació mundial el 2015 i conclou que, en termes generals, hi ha hagut més països que van millorar la seva nota. Tot i això, més de dos terços dels 168 països suspenen en treure una nota inferior a 50 --en una escala de 0 a 100--.

   Dinamarca encapçala la llista amb una puntuació de 91 sobre 100, la qual cosa la situa per sobre d'altres països com Finlàndia, Suècia, Nova Zelanda, Països Baixos, Noruega, Suïssa i Singapur, tots ells amb notes iguals o superiors a 85. En la banda oposada apareixen Somàlia i Corea del Nord, amb una puntuació de 8, i lleugerament millor Afganistan (11), Sudan (12), Sudan del Sud (15) i Angola (15).

   L'Índex de Percepció de la Corrupció té en compte les opinions d'experts sobre la transparència del sector públic i, en termes generals, dibuixa un escenari semblant a tots aquells països més ben posicionats en el llistat.

   Així, les primeres posicions coincideixen en els alts nivells de llibertat de premsa, l'accés a la informació sobre pressupostos, la integritat dels càrrecs públics i un poder judicial independent que no discrimina els pobres.

   En la banda contrària, conflictes, governabilitat deficient, fragilitat d'institucions públiques clau i falta d'independència dels mitjans marquen els països més mal valorats. Transparència Internacional ha advertit que en aquestes zones impera el suborn, els actes de corrupció queden impunes i les institucions no responen a les necessitats de la ciutadania.

   Espanya, Líbia, Àustria, Turquia i, sobretot, el Brasil destaquen pel seu empitjorament en els últims quatre anys, un període en el qual, en canvi, països com Grècia, Senegal i Regne Unit han registrat millores substancials.

GUANYAR LA CORRUPCIÓ

   El president de Transparència Internacional, José Ugaz, ha destacat que "és possible guanyar la corrupció si treballem junts". "Per eradicar l'abús de poder i el suborn, i treure a la llum negociacions secretes, els ciutadans han de dir a l'uníson als seus governs que ja n'han tingut prou", ha subratllat.

   Ugaz ha descrit el 2015 com un any clau en el qual "les persones novament van sortir als carrers per protestar contra la corrupció" i enviar un "missatge contundent" al poder: "És moment d'afrontar la gran corrupció".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés