Actualitzat 04/12/2017 11:37

Corea del Sud i els EUA inicien les seves maniobres aèries enmig dels advertiments de Pyongyang

Un caça de combat dels EUA
DEPARTAMENTO DE DEFENSA DE EEUU

MADRID, 4 des. (EUROPA PRESS) -

Els exèrcits de Corea del Sud i els Estats Units han iniciat aquest dilluns les seves maniobres aèries més significatives de la història, enmig de l'increment de les tensions a la península després de l'últim assaig balístic nord-coreà i davant els advertiments de Pyongyang.

Les maniobres, que duraran cinc dies, arrenquen menys d'una setmana després que Pyongyang llancés un nou míssil balístic intercontinental. Seül va dir que tenia un abast de 13.000 quilòmetres i que podia impactar en territori continental nord-americà.

Hi participaran 230 avions de guerra --entre ells sis 'F-22 Raptor' i sis 'F-35A', així com dos 'B-1 Lancer', sis 'EA-18G Growler' i desenes d''F-15' i 'F-16'-- i prop de 12.000 militars nord-americans.

El Ministeri de Defensa sud-coreà ha recalcat que les maniobres tenen com a objectiu "millorar les operacions aèries combinades en qualsevol circumstància", i ha afegit que es durant a terme contemplant diversos escenaris de guerra.

Entre elles figuraran simulacions de bombardeigs de precisió contra objectius nuclears i balístics de Corea del Nord, segons ha informat l'agència sud-coreana de notícies Yonhap.

Per la seva banda, l'Exèrcit dels Estats Units ha subratllat que els exercicis militars "estan dissenyats per millorar la capacitat d'operacions conjuntes i incrementar l'efectivitat en combat de tots dos països".

El Govern de Corea del Nord ha advertit durant el cap de setmana que les noves maniobres militars incrementarien encara més les tensions a la regió, i ha amenaçat amb una resposta sense pietat".

"El que importa és que les maniobres simulen una guerra i que seran dutes a terme en un moment en el qual el boig president (dels Estats Units, Donald) Trump està fora de si", va dir aquest diumenge un portaveu del Comitè per a la Reunificació Pacífica de Corea.

En aquest sentit, va assenyalar que les maniobres "són una greu provocació militar que portarà la ja difícil situació a la península de Corea a la vora d'una guerra nuclear".

"La situació demostra clarament que els Estats Units i la seva marioneta sud-coreana fanàtica la guerra són agressors i provocadors que trenquen la pau i l'estabilitat a la península i a la regió", va puntualitzar.

Per això, va reiterar que "Corea del Nord va fer el correcte quan va decidir continuar sense canvis el seu camí de desenvolupar simultàniament els dos fronts --nuclear i balístic-- per millorar de totes les formes possibles les seves capacitats dissuasòries".

Corea del Nord ha dut a terme diverses proves nuclears i amb míssils balístics en els darrers anys que han suscitat noves sancions per part del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

No obstant això, el líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha mantingut l'escalada militar, la qual cosa ha fet fins i tot témer una reactivació de la guerra en la península coreana.

Aquesta mateixa setmana, l'ambaixadora dels Estats Units davant les Nacions Unides, Nikki Haley, va manifestar que Corea del Nord serà "completament destruïda" en cas que es desencadeni una guerra a la regió.

Les dues Corees segueixen tècnicament en guerra perquè només van signar un armistici per cessar indefinidament les hostilitats després d'enfrontar-se entre el 1950 i 1953.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés