Actualitzat 06/05/2023 14:01

La coronació de Carles III, entre l'ostentació monàrquica i l'adaptació als nous temps

Preparatius per a la coronació del rei Carles III
Susannah Ireland/Pa Wire/Dpa

MADRID, 6 maig (EUROPA PRESS) -

Londres serà escenari aquest dissabte de la primera coronació d'un monarca en set dècades. Carles III, rei des del mateix instant en què va morir la seva mare, el 8 de setembre del 2022, serà coronat formalment en un cerimònia que pràcticament ve pautada per la tradició, però oberta a detalls propis dels temps, des d'un carruatge amb aire condicionat fins a un seguiment audiovisual al detall de principi a fi i des de tots els angles.

Elisabet II va fer història com la monarca que més temps ha estat al tron, per la qual cosa l'última coronació data del 2 de juny del 1953. La cerimònia, la primera d'aquest tipus emesa per televisió, es replicarà 70 anys després amb la novetat que, per primera vegada des del 1937, al costat del rei també serà coronada una reina consort, en aquest cas la reina Camil·la.

Les celebracions arrencaran formalment amb una processó des del palau de Buckingham, al voltant de les 10.20 (una hora més a l'Espanya peninsular). Els monarques comptaran amb custòdia militar i acompanyament de la família, però la comitiva serà considerablement més petita que la que va acompanyar Elisabet II el 1953, en la qual van participar membres d'altres famílies reials i líders polítics.

Carles III també introduirà com a novetat la carrossa utilitzada per desplaçar-se, ja que no es mourà en el cotxe construït el 1762 i utilitzat en totes les coronacions des del 1831. Farà servir una altra carrossa construïda el 2012, per celebrar el Jubileu de Diamant d'Elisabet II, i que és més lleugera i confortable.

La processó arribarà a l'abadia de Westminster poc abans de les 11.00 (hora local). El temple ja ha servit per 13 coronacions prèvies --la primera va ser l'any 1066-- i acollirà els principals actes de la jornada, per a la qual la Casa Reial ha repartit unes 2.000 invitacions.

La llista de convidats inclou membres de l'actual Govern, com el primer ministre Rishi Sunak, antics inquilins de Downing Street, o representants de cases reials i caps d'Estat i de Govern d'altres països, tot i que gran part de les mirades estaran posades en els membres de la família reial britànica.

El príncep de Gal·les, Guillem, primer en la línia de successió, ocuparà un paper destacat, i també ho farà el seu fill gran, el príncep Jordi, que exercirà de patge d'honor. El fill petit de Carles III, Enric, enfrontat públicament amb la seva família, també està confirmat entre els assistents, si bé no ho està la seva dona, Meghan Markle, ni els seus fills, que es quedaran als Estats Units.

DUES HORES DE CERIMÒNIA

En total, la cerimònia durarà unes dues hores, dividida en diverses fases. El monarca ha triat les peces que sonaran durant l'esdeveniment i que van des d'obres del compositor Andrew Lloyd Webber fins a música ortodoxa grega en homenatge al seu pare, el difunt príncep Felip.

En un primer moment, Carles III serà presentat al poble, proclamat com a "rei indiscutible" al costat d'una cadira amb 700 anys d'història --està considerada el moble més antic del Regne Unit i ha vist passar 26 reis--. L'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, llegirà la primera declaració i els assistents cantaran "Déu salvi el rei" després de cada proclamació pública.

Després d'aquesta primera etapa arriba la dels juraments, de tipus legal i també religiós --com a rei, Carles III també encapçala l'Església anglicana-- abans de donar pas a la que previsiblement serà una de les grans imatges d'aquesta cerimònia. El monarca es treurà la túnica cerimonial abans d'asseure's a la cadira de la coronació i ser ungit per l'arquebisbe, un moment que tradicionalment s'ha fet en privat per considerar-se íntim.

A continuació, Carles III rebrà una 'supertúnica' brodada i se li mostraran alguns dels grans emblemes de la seva casa, entre els quals l'Orbe del Sobirà, l'Anell de la Coronació, el Ceptre del Sobirà amb la Creu i el Ceptre del Sobirà amb el Colom. El rei es posarà per primera i última vegada a la vida la corona de Sant Eduard, feta al segle XVII per a Carles II i que pesa més de dos quilos.

Les campanes de l'abadia sonaran durant dos minuts i hi haurà salves en homenatge al rei a tot el Regne Unit, abans que Carles III s'assegui al tron i comenci a rebre la lleialtat pública, inclosa la del seu fill gran i hereu al tron.

Després, i més breument, arribarà el moment de la reina, que també serà ungida, coronada i entronitzada, si bé en una cerimònia més senzilla i en la qual no haurà de prestar jurament, ja que es tracta d'una consort. En el seu cas, se li imposarà la corona de la reina Maria, que data del 1911.

LA SALUTACIÓ FINAL

Els reis abandonaran cap a les 13.00 (hora de Londres) l'abadia per emprendre rumb, de nou, cap al palau de Buckingham, aquest cop sí amb la carrossa històrica. Una altra vegada, prop de 2,3 quilòmetres de recorregut que estaran plens de gom a gom de ciutadans i en els quals hi haurà estrictes mesures de seguretat.

Des de la coronació d'Eduard VII el 1902, és tradició que el nou monarca saludi els ciutadans des de la balconada central del palau mentre observen el vol d'avions. La Casa Reial ha confirmat que Carles III, que ja va sortir a la balconada quan era un nen el 1953, continuarà amb aquesta tradició.

Queda per veure, no obstant això, qui seran els seus acompanyants, en la mesura en què tant la presència com l'absència de figures polèmiques, com el príncep Enric o el príncep Andreu, serà objecte de debat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés