Publicat 30/01/2022 12:44

Derry es converteix en un emblema d'esperança" en el 50è aniversari de la massacre del Diumenge Sagnant

Archivo - Arxivo - Imatge d'arxiu de la massacre del Diumenge Sagnant en Derry
GETTY IMAGES - Archivo

MADRID, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

La ciutat nord-irlandesa de Derry recorda aquest diumenge els 14 manifestants catlics desarmats que van ser tirotejats per les forces britniques en el 50 aniversari del conegut tristament com el Diumenge Sagnant, la massacre que va tenir lloc durant la marxa pels drets civils que va passejar pels seus carrers un 30 de gener del 1972.

El president d'Irlanda, Michael D. Higgins, rendir tribut aquesta tarda a les víctimes en un discurs en qu descriur la ciutat com un "emblema d'esperana" i símbol dels caiguts durant l'histric conflicte nord-irlands, l'era de "The Troubles" (Els problemes) com es coneix all, que va enfrontar unionistes protestants --partidaris de preservar els llaos amb el Regne Unit-- contra els republicans nord-irlandesos: una espiral de violncia que va durar tres dcades lgides fins als acords de pau del 1998.

"Derry s'ha convertit en un emblema d'esperana i de justícia, i de la lluita i de l'xit contra tot pronstic", pronunciar Higgins en el seu discurs, que anticipa l''Irish Times'. "El 30 de gener del 1972 viur en la nostra memria collectiva com ho faran els vostres esforos per reivindicar la veritat, i honrarem els caiguts avui i en el futur".

Aquest matí, els afins dels morts seguiran la ruta original de la marxa des de Creggan fins al memorial de Bogside. El primer ministre d'Irlanda, Micheál Martin, dipositar una corona de flors al principi d'un servei religiós al qual estaran convidats líders de diferents denominacions, amb la presidenta del Sinn Féin --associat histricament a l'Exrcit Republic Irlands, l'IRA-- , Mary Lou McDonald, entre aquests.

La tarda també ser testimoni d'una altra marxa, aquesta vegada en protesta pels plans del Govern britnic per declarar la prescripció dels delictes comesos durant l'era dels Problemes, abans de culminar amb un esdeveniment commemoratiu especial a partir de les 16.00 hores, quan l'actor Adrian Dunbar llegir en veu alta els noms de les víctimes i la catedral de Sant Eugeni repicar 14 vegades les seves campanes, una per cada mort.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés