Actualitzat 15/02/2017 12:51

Diversos membres de l'equip de campanya de Trump van contactar amb la Intel·ligència russa l'any previ als comicis


JOSHUA ROBERTS / REUTERS

MADRID, 15 Febr. (EUROPA PRESS) -

Diversos membres de la campanya per la Presidència dels Estats Units de l'actual president, Donald Trump, i uns quants dels seus socis van contactar diversos cops amb alts càrrecs de la Intel·ligència russa durant l'any previ a les eleccions del 8 de novembre en què Trump va derrotar la seva rival, la demòcrata Hillary Clinton.

Així s'extreu de les gravacions telefòniques i trucades que han interceptat els serveis d'intel·ligència nord-americans en el marc d'una recerca que es va desenvolupar alhora que es van descobrir ingerències per part de Moscou per influir en els comicis, segons ha revelat el diari 'The New York Times'.

Si bé les autoritats no han trobat proves que hi hagués cooperació entre l'equip de campanya del mandatari i el Kremlin per influir en els resultats electorals, els repetits contactes van cridar l'atenció dels serveis d'Inteligència, en particular per les nombroses trucades entre Trump i el president rus, Vladímir Putin.

Tal com explica el diari, les comunicacions que s'han interceptat no estan limitades únicament a membres de la campanya del president, sinó també a uns quants socis de Trump.

Per la part russa, els contactes també inclouen membres del Govern que no formen part dels serveis d'Inteligència, segons han confirmat fonts governamentals sota anonimat, ja que la recerca, classificada, continua oberta.

Aquesta revelació s'ha fet pública l'endemà que l'assessor de Seguretat Nacional de Trump, el general Michael Flynn, anunciés la seva dimissió després que sortís a la llum que havia mentit al vicepresident, Mike Pence, i més alts càrrecs de la Casa Blanca sobre una conversa que havia tingut amb l'ambaixador rus.

Flynn, que ha estat en el càrrec menys d'un mes, va estar recentment en el punt de mira des que es va conèixer que havia mantingut una sèrie de contactes amb l'ambaixador rus als Estats Units, Sergei Kisliak, el dia previ al fet que Washington imposés, a final de desembre, una nova ronda de sancions contra Rússia.

Prèviament, el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, havia indicat en un comunicat que Donald Trump estava "avaluant la situació" i que s'havia reunit amb Pence, qui va assegurar públicament que durant aquest contacte no s'havia tractat el tema de les sancions.

No obstant això, aquest diari va publicar la setmana passada una informació que apuntava al fet que sí s'havia parlat sobre les sancions imposades a Moscou, per la qual cosa Pence va decidir reunir-se amb Flynn.

Segons 'The Washington Post', l'ex-fiscal general en funcions dels Estats Units Sally Yates --destituïda pel mateix president després de demanar al Departament de Justícia que no acatés la seva ordre executiva sobre migració-- havia informat a la Casa Blanca que Flynn hauria mentit a alts càrrecs del Govern --entre ells a Pence-- sobre la naturalesa de la conversa, i va advertir que l'assessor era "potencialment vulnerable" a xantatge per part de Rússia.

En un comunicat difós des de la Casa Blanca, Flynn ha explicat que "a causa del ritme accelerat dels esdeveniments", va donar "de manera involuntària" al vicepresident i més alts càrrecs "informació incompleta" sobre aquestes trucades telefòniques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés