Actualitzat 19/05/2015 12:47

Uns 246 milions de nens pateixen persecució o abusos de camí cap a l'escola

Niñas en una escuela en Camboya
Foto: RICHARD WAINWRIGHT/PLAN INTERNACIONAL

MADRID, 19 Maig (EUROPA PRESS) -

   Uns 246 milions de nens i nenes pateixen persecució o abusos de camí al col·legi o a les aules cada any, una violència cap a la qual les nenes són molt més vulnerables, segons ha alertat aquest dimarts l'organització de defensa dels drets de la infància Plan Internacional amb motiu del Fòrum Mundial sobre l'Educació (WEF) 2015 que se celebra a la ciutat sud-coreana d'Incheon.

   L'ONG ha recordat en un comunicat que la violència de gènere a les escoles, des dels abusos físics i psíquics fins a la persecució i el 'bullying', "és una violació dels Drets Humans i del dret a l'educació i limita la participació i l'accés de les nenes a una educació segura i de qualitat, incrementant les taxes d'abandonament i fracàs escolar".

   Segons l'estudi 'Escolteu les nostres veus', elaborat per Plan Internacional el 2014 amb entrevistes a 7.000 nens i nenes d'entre 12 i 16 anys d'11 països (Bangla Desh, Pakistan, Equador, Nicaragua, Paraguai, Egipte, Uganda, Zimbabue, Benín, Camerun i Libèria), un 28% de les nenes no se sent mai segura de camí al col·legi, i una de cada quatre nenes no se sent mai còmoda utilitzant els lavabos de les escoles.

   A Àsia, un 70% dels nens i nenes assegura haver patit violència al col·legi. L'estudi 'Promoció de la igualtat i la seguretat als col·legis' de Plan Internacional, amb entrevistes a 9.000 adolescents d'Indonèsia, Pakistan, Nepal, Cambodja i Vietnam, ha demostrat que la violència escolar és endèmica al continent i és perpetrada per professors, personal dels col·legis i els propis estudiants.

   A més, evidencia una cultura del silenci, ja que el 43% dels nens i nenes assegura no fer res quan presencien violència a les aules.

   Així, la directora general de Plan Internacional a Espanya, Concha López, ha advocat per introduir el problema de la violència de gènere a les escoles a l'agenda global sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i ha instat a garantir durant tres anys més, fins als nou anys, l'educació universal, gratuïta i de qualitat.

   Per a Plan Internacional, l'educació de qualitat no només és qüestió d'estadístiques de resultats i taxes d'alfabetització, sinó de promoció dels Drets Humans i de la igualtat de gènere, del desenvolupament de les capacitats de la infància i de la creació d'entorns educatius segurs i lliures de violència.

   L'organització defensa que la comunitat internacional té l'oportunitat de fer passos concrets per combatre la violència de gènere dins i a prop de les escoles i assegurar que tots els nens i nenes puguin aprendre sense por. La violència a les escoles, inclosa la de gènere, té profunds efectes en la salut dels nens; en el seu benestar educatiu, físic, psicològic i emocional.

TESTIMONIS

   Les anomenades "Nenes del Mil·lenni", nascudes el 2000, relaten incidents de violació per part de professors, sexe per bones notes, violència i persecució de camí a l'escola o a les aules.

   "No vull que el que em va passar a mi passi a altres noies", assegura Aissatou, de 15 anys, que es va quedar embarassada després de ser violada per un professor. "Els pares han de defensar els seus fills i entendre que ells van al col·legi a aprendre. El Govern també ha d'ajudar els estudiants oferint-los seguretat, especialment a les escoles públiques", reclama.

   "L'únic missatge que tinc és que les escoles necessiten tenir més seguretat. Alguns professors són bons, però d'altres no tant", afegeix.

   Diara, una noia de 15 anys de Sierra Leone, va descriure a Plan Internacional com els professors del seu poble demanaven sexe a canvi de bones notes. "Alguns professors et donen consells sobre la teva educació. D'altres sempre intentaran tenir sexe amb tu, o potser et demanaran que tinguis sexe amb ells a canvi de bones notes", explica.

   "Una escola segura per a mi com a nena seria aquella en què no sigui assetjada pels professors, en què l'entorn fos adequat perquè els professors poguessin donar bones classes", subratlla.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés