Actualitzat 17/12/2013 20:41

Egipte.- Conseller de l'Ambaixada d'Egipte a Espanya critica la "hipocresia internacional" davant del conflicte d'Egipte

Partidarios de Mursi protestan en El Cairo en el 'Viernes de la Ira'
LOUAFI LARBI / REUTERS

Expert en conflictes denuncia que la comunitat internacional està observant de "forma passiva i còmplice" la situació


SANTANDER, 16 ago. (EUROPA PRESS) -

El conseller cultural de l'Ambaixada d'Egipte a Espanya, Al Saied Soheim, ha criticat aquest divendres, a Santander, la "hipocresia internacional" davant del conflicte egipci, especialment dels Estats Units (EUA), que d'una banda parla de "donar suport als Germans Musulmans en un intent de mediació i negociació per desallotjar les places sense intervenció" i, d'altra banda, diu que "això no és un cop militar sinó la reconducció del camí a la democràcia".

Unes actituds, que, segons aquest conseller egipci, només busquen "complir amb les aparences" sobretot pels "interessos internacionals" que hi ha a Egipte i que "cal tenir molt en compte" per fer una lectura de les actituds de la comunitat internacional.

En una roda de premsa a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), on ha intervingut al seminari sobre la Primavera Àrab, Al Saied Soheim ha manifestat que no creu que el conflicte, que va començar dimecres passat amb el desallotjament de les dues acampades i que ja s'ha cobrat gairebé 700 vides i milers de ferits, "mai arribi a una Guerra Civil" perquè cap de les parts immerses en el mateix "desitgen arribar a aquest punt".

"Sobretot tenint en compte el que està ocorrent a Síria, que porta gairebé tres anys enfrontada; el que ha succeït a Líbia amb la intervenció internacional; el que ha esdevingut al Sudan amb la fragmentació del país; i el que pot passar a l'Iraq, que està davant d'una imminent divisió del país en tres estats", ha indicat el conseller egipci.

Per aquesta raó, ha augurat que Egipte no caurà "en aquest pecat d'interferir-se en un Guerra Civil" i ha exalçat la tasca de l'Exèrcit com l'"única força garant" per mantenir en aquests moment l'ordre. De fet, ha defensat que aquest només va intervenir per ajudar les forces de seguretat en el desallotjament de les acampades. "Primer amb aigua, després amb gas i quan van obrir foc els acampats van haver de respondre", ha dit.

En una altra línia, Al Saied Soheim ha considerat que l'estat d'emergència s'està complint "relativament bé", entre les 19 i les 7 hores, tot i que ha indicat que s'estan cometent "alguns actes de violència per part dels partidaris islamistes" i entre ells ha destacat que "han volat una estació depuradora d'aigua; estan atacant i cremant esglésies dels coptes en un intent de ficar aquesta part de la societat en el conflicte; i han descarrilat un tram de ferrocarril a la zona d'Alexandria".

A més, ha avançat que després del desallotjament de les acampades s'han trobat uns 250 cadàvers en un fossat dins d'una de les acampades, que estaven ja en avançat estat de descomposició i que han estat enviats al forense per determinar les causes de les seves morts. En aquest punt, ha explicat que les acampades "tenien la seva pròpia seguretat, allà no entrava ningú, i quan algú era sospitós el portaven a unes cambres de tortura i el mataven".

D'altra banda, ha opinat que les forces de seguretat estan intentat controlar aquesta violència "en la mesura que els és possible". Sobre aquesta qüestió, ha afegit que la societat està sent "bastant injusta" a l'acusar l'exèrcit i les forces de seguretat de ser els qui "protagonitzen la destitució" quan en realitat són "la columna vertebral d'Egipte" i els "únics" capaços de mantenir l'ordre.

En la roda de premsa també ha intervingut el codirector de l'Institut d'Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària (LECAH), José Antonio Nuñez, qui ha opinat que els mitjans de comunicació "s'han apressat" a l'hora de pensar que aquest conflicte pot desembocar en "una guerra civil generalitzada".

GUERRA CIVIL: "POSSIBLE PERÒ IMPROBABLE"

"Egipte és el líder del món àrab, amb 84 milions de persones, i crec que és possible però és molt improbable que arribi a una Guerra Civil", ha dit, i alhora ha opinat que el que està ocorrent "és terrible perquè és un cop militar, un cop d'estat".

I és que, ha definit, "cop d'estat és tallar de cop un procés polític, democràtic o no, però fer-ho per la via de les armes", i en el cas d'Egipte la intervenció militar ha demostrat, segons la seva opinió, que, "quan per primera vegada un procés polític dóna la possibilitat que un president elegit democràticament arribi al poder, es talla aquest procés i les forces armades tornen a prendre's un certa legitimitat revolucionària per fer-se portaveus d'un moviment social". "És clarament una manipulació", ha postil·lat.

En aquest sentit, ha afirmat que la situació del país és "molt preocupant", sobretot perquè està sent vista de "forma passiva i còmplice per la comunitat internacional", que "està tornant a demostrar una vegada més que la democràcia no és un poder absolut sinó que quan guanyen els que jo vull li dic democràcia i quan són uns altres dic que ha estat una usurpació del poder".

"La UE no sap no contesta i els EUA està jugant per no haver de tallar l'ajuda militar i per aquesta raó no reconeix que és un cop d'estat", ha assenyalat aquest expert en conflictes, que ha opinat que amb aquesta actitud "estan fent un flac favor als egipcis".

Per concloure, ha augurat que hi haurà "més violència" perquè els Germans Musulmans "van a seguir reclamant el que van guanyar a les eleccions" tot i que "Morsi ha fet tot per suïcidar-se políticament, amb un error després d'un altre, però això no justifica el cop militar", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés