Actualitzat 30/03/2013 13:09

Milers de persones protesten a Egipte contra la islamització de la revolució

Egipto
CEDIDA

MADRID, 30 març (EUROPA PRESS) -

Milers de persones s'han manifestat aquest divendres en nombroses governacions d'Egipte per protestar contra la islamització de la revolució que va enderrocar l'expresident Hosni Mubarak per part de Germans Musulmans.

Entre les principals crítiques esgrimides pels participants a les marxes hi ha les actuacions de censura contra mitjans de comunicació i periodistes crítics amb la formació islamista i els interrogatoris d'activistes d'acord amb acusacions imprecises, una tàctica utilitzada en el passat contra els dissidents polítics per part del Govern de Mubarak.

Les protestes han transcorregut de manera pacífica en la majoria del país, si bé s'han registrat episodis de violència a Sidi Gaber i Zagazig, segons ha informat el diari egipci 'Al-Ahram'.

En el primer cas, un grup d'assaltants no identificats --possiblement 'baltageya' (civils armats que actuen sota el consentiment de les forces de seguretat)-- ha atacat els participants a la marxa.

A Zagazig, desenes de manifestants s'han enfrontat amb les forces de seguretat als voltants de la seu de Germans Musulmans a la localitat, mentre que els agents han intentat dispersar per la força la protesta llançant gasos lacrimògens i pedres contra els presents.

A les localitats de Suez, Kafr al Sheij i Qalyubiya, centenars d'opositors han sortit als carrers per sol·licitar la renúncia del fiscal general, Talaat Abdullah, nomenat a dit pel president, Mohammad Mursi, en una decisió que va violar la independència de l'aparell judicial, que va rebutjar del tot la mesura.

Alhora, han condemnat les restriccions a la llibertat d'expressió i de premsa i han acusat l'actual Govern de mantenir un patró de censura i repressió semblant a l'implementat per l'Executiu de Mubarak.

Les localitats d'Alexandria i el Caire han vist igualment com centenars de persones han sortit als carrers per demanar la caiguda del Govern i exigir la convocatòria d'eleccions anticipades.

A la capital, els activistes opositors han posat final a les protestes a Tahrir i davant del Tribunal Suprem per por que que esclatessin enfrontaments amb les forces de seguretat i han subratllat que la protesta havia transmès el missatge previst.

Les crítiques per part de les forces revolucionàries contra Germans Musulmans --que no es va unir al principi a les manifestacions-- han anat en increment a causa del que l'oposició considera com una aquiescència per part de la formació islamista amb els elements de l'antic Govern.

Després de l'arribada al poder del Consell Suprem de les Forces Armades després de la sortida del poder de Mubarak, Germans Musulmans va fer una crida al final de les protestes i es va posicionar prop de les autoritats interines --personificades en el Consell Suprem de les Forces Armades--, el que va ser considerat una "traïció" a la revolució i els seus objectius.

Les tensions van augmentar arran de la victòria de Mursi a les eleccions presidencials posteriors i de les seves mesures, que les forces revolucionàries consideren destinades a beneficiar el grup i a impedir un progrés real en les demandes mantingudes durant les protestes al país.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés