Actualitzat 19/06/2017 13:12

Els 28 amenacen amb sancions per respondre ciberatacs i activitats cibernètiques malicioses

Virus informàtic, ciberseguretat, ciberatac
CREATIVE COMMONS / PIXABAY

Prometen una resposta "proporcional a l'abast, dimensió, durada, intensitat, complexitat, sofisticació i impacte de la ciberactivitat"

BRUSSEL·LES, 19 Juny (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea han amenaçat aquest dilluns amb recórrer a sancions per respondre ciberatacs i activitats cibernètiques malicioses i han reclamat al Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE) que dirigeix la cap de la diplomàcia europea i la Comissió Europea que desenvolupin "un marc per a una resposta diplomàtica conjunta de la UE a activitats cibernètiques malicioses".

"Les mesures dins la Política Exterior i de Seguretat Comuna, incloses si són necessàries, sancions restrictives (...) són adequades per a un marc per a una resposta diplomàtica conjunta de la UE a activitats cibernètiques malicioses", han argumentat els Vint-i-vuit en un text de conclusions aprovat en la seva reunió a Luxemburg sobre la creixent amenaça que representen els ciberatacs i les interferències en les eleccions, com ha passat als Estats Units i França, activitats atribuïdes a Rússia encara que Moscou ho ha negat.

"La UE està preocupada per l'augment en la capacitat i voluntat dels actors estatals i no estatals de perseguir els seus objectius amb activitats cibernètiques malicioses de divers abast, dimensió, durada, intensitat, complexitat, sofisticació i impacte", han reconegut, deixant clar que aquest tipus d'activitats són "actes improcedents segons el Dret internacional" i "una ofensa criminal segons la llei de la UE", que requereixen ser investigats i perseguits.

Encara que han evitat nomenar directament països individuals com Rússia, els Vint-i-vuit han avisat que "els Estats no han de fer o donar suport amb coneixement" activitats informàtiques "contràries a les seves obligacions en virtut del Dret internacional i no han de permetre que el seu territori sigui utilitzat" per a actes "improcedents" fent servir les tecnologies de la informació i comunicació.

Els Vint-i-vuit consideren que una resposta diplomàtica conjunta, incloses possibles sancions, "ha d'encoratjar la cooperació, mitigar les amenaces immediates i a llarg termini i incloure en el comportament dels agressors potencials a llarg termini".

Encara que l'atribució de ciberatacs a un país o actor no estatal "segueix sent una decisió política sobirana" sobre la base de la intel·ligència i "ha d'establir-se d'acord amb el Dret Internacional", els Vint-i-vuit deixen clar que "no totes les mesures d'una resposta diplomàtica conjunta de la UE a activitats cibernètiques malicioses requereix l'atribució a un estat o actor no estatal".

Els Vint-i-vuit han reclamat al SEAE i a la Comissió Europea que desenvolupin "un marc per a una resposta diplomàtica conjunta de la UE a activitats cibernètiques malicioses" sobre la base de les principals directrius acordades aquest dilluns, entre elles, que la resposta conjunta es basarà en un enteniment de la situació "acordada pels estats membre i correspondrà a les necessitats de la situació concreta" i "tenint en compte el context de les relacions externes de la UE amb l'Estat afectat".

RESPOSTA PROPORCIONAL

En tot cas, la resposta, prometen, serà "proporcional a l'abast, dimensió, durada, intensitat, complexitat, sofisticació i impacte de la ciberactivitat" i respectarà "el dret internacional aplicable" al ciberespai "i no ha de violar els drets i llibertats fonamentals". El seu objectiu, en última instància, és "protegir la integritat i la seguretat de la UE, els seus estats membre i els seus ciutadans".

Els Vint-i-vuit asseguren a més que posaran a prova "les pràctiques preparatòries i els procediments de comunicació" en "exercicis apropiats".

Els caps de la diplomàcia europea han subratllat el compromís de la UE de resoldre les disputes internacionals en el ciberespai "amb mitjans pacífics" i han aclarit que els esforços diplomàtics de la UE han de contribuir a "reduir el risc d'una mala percepció, escalada i conflicte" que puguin derivar d'aquest tipus d'incidents, atès que també hi ha "una creixent necessitat de protegir la integritat i seguretat de la UE, els seus estats membre i els seus ciutadans contra les ciberamenaces i activitats cibernètiques malicioses".

També han expressat el seu "fort compromís" a donar suport al desenvolupament de normes "voluntàries, no vinculants" per regular el comportament "responsable" dels països en el ciberespai, així com a les mesures acordades per l'OSCE per reduir el risc de conflictes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés