Actualitzat 25/04/2016 13:35

Els camps de refugiats de Grècia no compleixen amb les normatives internacionals

Niños refugiados
STOYAN NENOV / REUTERS

MADRID, 25 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'ONG Metges del Món ha denunciat que els camps de refugiats instal·lats a Grècia per acollir les persones que arriben a aquest país des de Turquia no compleixen amb les normatives internacionals i ha destacat les "deficients" i "lamentables" condicions en què estan "atrapades" fins a 53.000 persones.

   Fins a vuit delegacions europees de Metges del Món han visitat el camp d'Idomeni, a la frontera amb Macedònia, i han conclòs que els refugiats --fins al 40% dones i nens-- viuen en "un entorn inadaptat, amb recursos sanitaris insuficients, carència d'escoles i campanyes de vacunació".

   A més, demanen augmentar la "qualitat i quantitat" de menjar que reben i crear llocs segurs per a les dones, ja que els refugiats i en particular les refugiades pateixen ara "moltes altres formes de violència". Els episodis de violència "són cada dia més freqüents" amb casos de violència sexual i de gènere i contra els menors.

   A tot això s'uneix la presència cada cop més gran d'helicòpters i avions militars sobre els camps, cosa que provoca "un soroll eixordador que ha tornat a despertar en els més petits els malsons i el pànic que van viure al seu país d'origen en guerra".

   Metges del Món denuncia igualment que dos dels nous punts d'establiment de migrants, el del Port de Tessalònica i el campament de Djavata, no siguin accessibles a periodistes, fet que "limita l'escrutini públic sobre la situació d'aquestes persones".

"NOSALTRES ÉREM COM VOSTÈS"

   El grup ha recordat que aquestes persones que es van veure obligades a fugir no són tan diferents als habitants d'altres països. "Nosaltres érem com vostès ahir", ha explicat a Metges del Món una dona siriana de 34 anys, E. F., "Teníem les nostres feines, les nostres famílies, les nostres vides... i d'un dia per l'altre no teníem res i fugíem constantment d'un lloc a un altre", ha relatat.

   Per aquesta raó, Metges de Món ha reiterat la seva defensa de la instauració de vies legals i segures per arribar a Europa, ha demanat "mesures fermes contra les xarxes de tracta de persones" i que Europa compleixi amb els seus compromisos en matèria d'acollida i agilitzi els tràmits de recepció de la quota de persones compromesa.

   A més, ha expressat que s'oposa "amb tota fermesa" a l'acord UE-Turquia i als centres d'internament tancats creats a partir de l'acord, per la qual cosa la UE es compromet a acceptar un refugiat procedent de Turquia per cada immigrant deportat des de Grècia. Aquest acord és una "no-solució" perquè "no respecta els drets fonamentals dels qui fugen de la guerra, la repressió o la pobresa, i els obliga a romandre a Turquia, un país que no és segur".

   "A Espanya hem pogut veure com la generositat i solidaritat de la ciutadania ha superat de sobres la posició del Govern central, que no ha atès les propostes d'acollida que se li han plantejat, conclou el comunicat de Metges del Món.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés