Actualitzat 16/06/2017 18:17

Els cubans lamenten la imminent "volta enrere" en les relacions amb EUA

CUBA
EUROPA PRESS

L'HAVANA, 16 juny (Reuters/EP) -

Els cubans han lamentat la imminent decisió del Govern de Donald Trump de fer marxa enrere en el diàleg que els Estats Units va iniciar el 2014 amb el règim de Raúl Castro perquè, segons han advertit, impactarà sobre l'incipient sector privat de l'illa del Carib que els ha donat oxigen econòmic.

L'Administració de Barack Obama ha aconseguit una entesa amb les autoritats cubanes que ha permès restablir les relacions diplomàtiques i relaxar --encara que no derogar-- el bloqueig econòmic, financer i comercial que Washington va imposar a l'Havana en els anys 60.

Trump anunciarà aquest divendres des de Miami, on es concentra la comunitat cubanoamericana, un enduriment de la política dels Estats Units cap a Cuba a causa de la falta de progressos en matèria de Drets Humans, segons ha anticipat la premsa nordamericana.

"Quan l'Administració Obama va deixar de condemnar les violacions de Drets Humans a Cuba (...) el règim es va dir a si mateix: seguim i no passa res, per tant, seguirem reprimint amb més força", ha indicat el líder opositor José Daniel Ferrer, de la Unión Patriótica de Cuba (UNPACU).

No obstant això, no són pocs els que assenyalen fins i tot des de la pròpia oposició que tornar a la situació anterior al 2014 tampoc no farà que el 'castrisme' alleugi la pressió sobre els crítics. "Probablement (les polítiques de Trump) no tindran cap benefici en termes de Drets Humans", ha considerat Eliécer Ávila, del grup opositor Somos Más.

Carlos Alzugaray, un diplomàtic cubà jubilat, ha recordat que el Govern de Castro ja ha resistit un embargament comercial de més de mig segle, per la qual cosa no creu que faci cap concessió als Estats Units per ralentir l'acostament entre tots dos països o recuperar l''status quo'.

"Indubtablement afectarà Cuba, però tampoc no l'enfonsarà", ha sostingut. "Afectar bastant el sector privat", que ha crescut a l'empara de les noves relacions bilaterals, cosa que es nota especialment a l'Havana, repleta de cases i restaurants particulars que ara competeixen amb els desgastats locals públics.

"Em dol que tornem enrere. Fer un pas enrere en l'apropament que vam tenir amb (Barack) Obama només aconsegueix apartar-nos del món", ha lamentat Marta Deus, que ha creat una empresa de comptabilitat i un servei de missatgeria per atendre altres negocis privats. "Necessitem clients, turistes, que l'economia es mogui, i amb l'aïllament de Cuba només aconsegueixen un impacte negatiu en moltes famílies cubanes (i el tancament de negocis)", ha retret.

Enrique Montoto, de 61 anys, afiliat a l'Havana i llogater de l'empresa d'apartaments AirBnb, ja ha augurat un impacte en el seu mitjà de vida. "tindré una afectació gran doncs la majoria dels meus clients són nordamericans", ha vaticinat.

A més, la reculada arriba en un moment crític per a l'economia cubana per la crisi a Veneçuela, el seu principal benefactor. "Aquest és un altre cop per als cubans i sens dubte els perjudicarà. No hi ha tranquil·litat", ha dit Marta García, de 51 anys i propietària d'un apartament que lloga en la turística Havana Vieja.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés