Publicat 04/02/2018 10:39

Els equatorians sotmeten a referèndum el llegat i el futur polític de Correa

El ex presidente de Ecuador, Rafael Correa
REUTERS / STRINGER .

La consulta popular simbolitza la ruptura entre Moreno i Correa, que van governar junts durant gairebé una dècada

   MADRID, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

   Equador celebra aquest diumenge un polèmic referèndum que ha pres el caire d'un plebiscit sobre el suport a l'actual mandatari, Lenín Moreno, i el seu antecessor, Rafael Correa, després de la consumació del divorci entre els qui van ser president i vicepresident de la nació andina durant gairebé deu anys i que ara rivalitzen pel poder.

   Més de tretze milions d'equatorians, als quals se sumen 176.207 des d'Espanya, hauran de respondre aquest 4 de febrer a set preguntes molt diverses que barregen temes socials, econòmics i polítics i que, en general, suposen una esmena total a l'era Correa.

   La més controvertida és la que proposa esmenar la Constitució "perquè totes les autoritats d'elecció popular puguin ser reelectes per una sola vegada per al mateix càrrec, (...) deixant sense efecte la reelecció indefinida", l'aprovació de la qual va impulsar el propi Correa el 2015.

   "Ha d'haver-hi 'alternavilitat'", ha defensat Moreno. "El poder, tristament, és una droga que embriaga en excés a la gent i fa que desitgi tenir-ne cada vegada més i que es tornin més autoritaris, més confrontadors, més corruptes", mentre el poble es converteix en un borrec", ha argumentat.

   El Govern ha assegurat que no té "una dedicatòria especial". No obstant això, tots hi han llegit el desig de Moreno d'impedir que Correa, una figura encara molt popular a Equador, torni al Palau de Carondelet després d'un parèntesi de tan sol quatre anys.

   Correa no té cap dubte: "Òbviament que és contra mi". L'expresident sosté que, si triomfa el 'sí', l'Executiu aplicarà de forma retroactiva aquesta esmena constitucional "perquè s'expliqui la reelecció de 2008 i no pugui participar" mai més en unes eleccions presidencials.

   La qüestió de la retroactivitat, que el Govern no ha volgut aclarir, és clau també en la pregunta que proposa una altra esmena constitucional "perquè se sancioni a tota persona condemnada per actes de corrupció amb la seva inhabilitació per participar en la vida política i amb la pèrdua dels seus béns".

   Aquest interrogant està considerat un atac directe al cercle de confiança de Correa perquè el seu antic ministre --i ja exvicepresident de Moreno-- Jorge Glas va ser condemnat el passat 13 de desembre a sis anys de presó per acceptar suborns de la constructora brasilera Odebrecht, els tentacles de la qual abasten tota la regió.

   "És clar que es dirigeix contra Glas i contra tots els que estan implicats en els temes de corrupció", ha indicat a Europa Press l'experta en Amèrica Llatina del CIDOB, Anna Ayuso. "Sembla ser que Glas era l'instrument de la corrupció" al Govern Correa i "en tocar-lo s'ha tocat a Correa", ha assenyalat.

   Encara que més oculta, la tercera pregunta, que proposa "reestructurar" el Consell de Participació Ciutadana i Control Social, "donar per acabat el període constitucional dels seus actuals membres" i ampliar les seves facultats perquè pugui avaluar i cessar les autoritats que designa, és igualment un afront al 'correisme'.

   Aquest Consell es va crear amb la reforma constitucional impulsada el 2008 per Correa com un nou poder de l'Estat perquè s'encarrega de nomenar als més alts càrrecs --fiscal, procurador i contralor generals, defensor del poble i magistrats del Tribunal Constitucional, entre altres--.

   L'ex ministre i aliat de Correa Ricardo Patiño ha alertat que Moreno pretén "absorbir totes les funcions de l'Estat". Si fins aquest moment el Consell sol podia nomenar a la cúpula del país, ara a més cadascuna de les persones que la conformen haurà de passar el seu examen per conservar el lloc.

LA PART INNÒCUA

   Les altres quatre preguntes representen la cara amable del referèndum perquè --almenys 'a priori'-- no tenen ramificacions polítiques tan profundes.

   La més inofensiva és la que suggereix "esmenar la Constitució perquè mai prescriguin els delictes sexuals en contra de nens i adolescents", en un país i una regió on els abusos sexuals a menors, fins i tot dins de la llar, estan molt estesos i gaudeixen de certa impunitat.

   Les altres, ha explicat Ayuso, "són una picada d'ullet de Moreno a tots aquells sectors als quals es va enfrontar Correa" i que ara intenta guanyar-se "per reforçar la seva pròpia figura" perquè, després de ser l'etern vicepresident del líder esquerrà, "d'alguna manera és deutor del seu suport".

   Així, per exemple, una pregunta proposa derogar l'anomenada Llei de la Plusvàlua "per evitar l'especulació sobre el valor de les terres i la fixació de tributs", en els quals seria un intent de Moreno de reconciliar-se amb la classe mitjana equatoriana, ha comentat Ayuso.

   Les dues restants advoquen per augmentar "la zona intangible" del Parc Nacional Yasuní, que Correa va obrir a l'explotació petroliera, i "prohibir sense excepció la mineria metàl·lica en àrees protegides, zones intangibles i centres urbans", per ficar-se a la butxaca a les comunitats indígenes, que van acabar donant l'esquena a Correa, ha anotat l'experta.

LA MATEIXA MEDICINA

   Més enllà del contingut, la consulta popular ha estat criticada per Correa i els seus perquè, segons diuen, es va gestar de manera "il·legal". Moreno es va saltar el Tribunal Constitucional, al·legant que trigava massa a donar el vistiplau a les preguntes, i va ordenar per decret al Consell Nacional Electoral convocar el referèndum.

   "Estem enfrontant un cop d'estat", va dir Correa. "Es vol convocar directament una consulta popular fent taula rasa de l'informe de la Cort Constitucional, que és obligatori", explicava a la premsa estrangera a Quito.

   Moreno, per la seva banda, ha defensat "el dret dels equatorians a exercir democràticament el dret a decidir" sobre assumptes fonamentals de la vida del país, com ja va fer diverses vegades durant el seu mandat el propi Correa sobre un ampli ventall de temes.

   "El que està fent Moreno és donar-li una mica de la seva pròpia medicina, és a dir, utilitzar els referèndums com a plebiscits per reforçar-se" a través de "preguntes típicament populistes". "És exactament el mateix que feia Correa", ha recordat la investigadora del 'think tank' espanyol.

MORENO VS CORREA

   I sembla que Moreno repetirà l'èxit del seu predecessor a les urnes. Tots els sondejos pronostiquen una còmoda victòria del 'sí' en les set preguntes amb entorn d'un 70 per cent de suport, casualment (o no) el mateix amb el que compta el propi president, la qual cosa evidencia el caràcter plebiscitari del referèndum.

   Malgrat la seva popularitat, Moreno, que va arribar a la Presidència el passat 24 de maig amb el suport explícit de Correa i valent-se dels èxits de la seva 'Revolució Ciutadana', necessita reivindicar-se com a líder polític i guanyar amb els vots l'autonomia necessària per desvincular-se de l'herència enverinada.

   "Moreno és molt conscient que la situació econòmica de l'Equador és insostenible i el que va fer va ser cercar l'acord amb l'oposició per fer les reformes que són necessàries i que Correa va evitar" a la recta final del seu mandat, ha indicat Ayuso.

   Això va propiciar un distanciament inicial que amb el pas dels mesos s'ha transformat en un xoc frontal que ha portat Correa i els seus fidels a trencar amb Aliança PAIS, el partit que ell mateix va fundar, per crear-ne un altre --Revolució Ciutadana--, amb el qual fer oposició al nou Govern.

   Si el 'sí' s'imposa, com sembla que serà, Moreno tindrà via lliure per construir "el nou Equador" que ha concebut, però, d'una forma o una altra, ja sigui com a candidat o mer líder, l'ex president seguirà aguaitant per tornar com "el rescatador del país", ha vaticinat Ayuso. "Acabarem amb la contrarrevolució", ha promès Correa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés