Actualitzat 09/08/2022 12:30

Els escorcolls a la mansió de Trump sumen un factor nou a la seva potencial candidatura electoral

Simpatitzants de Donald Trump
Jefferee Woo/Tampa Bay Times via / DPA

Els experts discrepen sobre una possible inhabilitació de cara als comicis del 2024

MADRID, 9 ago. (EUROPA PRESS) -

Els escorcolls de l'FBI a la mansió que Donald Trump té a Florida, sense precedents per un expresident dels Estats Units, han disparat les anàlisis i especulacions sobre dels efectes potencials que tindran en les seves aspiracions, cada vegada més evidents, de tornar a la primera línia política amb una candidatura per les eleccions del 2024.

El mateix Trump, que en les seves últimes aparicions públiques ha fet entendre que és qüestió de temps que faci el pas definitiu, ha tornat a denunciar en el comunicat en el qual ha confirmat l'escorcoll de la seva mansió de Mar-a-Lago la suposada persecució política contra ell per part d'una "esquerra radical" que no vol, "desesperadament", que es presenti a les eleccions.

El consens general és que Trump mirarà d'utilitzar aquesta operació policial a favor seu, independentment del rerefons --suposadament se l'acusa d'haver tret de la Casa Blanca documents classificats-- i dels resultats. L'FBI manté el silenci i l'actual administració, encapçalada pel demòcrata Joe Biden, se n'ha desentès i ha al·legat que no se l'ha notificat, segons fonts citades per la CNN.

"Si no tenia previst presentar-se (a les eleccions), ara ho farà", ha dit una persona pròxima a l'exmandatari a la cadena NBC News. "Enfadat" per aquesta suposada persecució, "una manera de parar-la és tornar a controlar el govern", ha apuntat aquesta mateixa font.

Com a president, tornaria a estar blindat per a investigacions judicials i tornaria a tenir al seu poder institucions clau com el Departament de Justícia, tot i que hi ha un debat legal al voltant del que podria passar abans d'aquest blindatge potencial, és a dir, si les perquisicions contra Trump avancen mentre el magnat encara és un ciutadà comú.

La legislació nord-americana estableix com a delicte l'ocultació, falsificació o destrucció de documents oficials i inclou entre les condemnes potencials no només una pena de presó --de fins a tres anys--, sinó l'expulsió del càrrec en el cas dels funcionaris federals i la inhabilitació per a futurs càrrecs públics.

No obstant això, segons 'The New York Times', també hi hauria una altra lectura que precisament es va esgrimir el 2015 i 2016 quan es va posar en dubte l'ús que va fer l'aleshores candidata demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton, del seu correu electrònic personal.

Aleshores, algunes veus republicanes van defensar vetar Clinton, però experts en dret van exposar que l'última paraula en el cas dels aspirants a la presidència la té la Constitució, en la qual només es planteja la desqualificació o expulsió amb un judici polític al Congrés. Per tant, no contempla efectes derivats de la legislació ordinària.

Les llacunes legals servirien com a munició per Trump de cara a una cascada potencial de recursos i alguns dels principals mitjans nord-americans donen per fet que la tempesta contribuirà a augmentar la seva popularitat, que segueix sent alta, com demostren els grups de suport que s'han concentrat aquest dimarts de matinada a Mar-a-Lago.

En el tema de l'escorcoll, Trump ha aconseguit el suport clar de republicans de primer nivell, molts dels quals no han dubtat a acusar els demòcrates d'utilitzar l'FBI amb interessos il·legítims. La presidenta del Comitè nacional Republicà, Ronna McDaniel, ha reclamat la fi d'aquest "abús de poder" i ha aprofitat per dir que "l'única manera és elegir (candidats republicans) al novembre", en les eleccions parlamentàries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés