Actualitzat 05/03/2023 11:23

Els Estats membre de l'ONU arriben a un acord per a la conservació dels oceans després de 15 anys de discussions

La Conferència Intergovernamental (CIG) sobre Biodiversitat més enllà de les Jurisdiccions Nacionals (BBNJ) felicita a la seva presidenta, l'ambaixadora Rena Lee, per la reeixida conclusió del tractat BBNJ
MINISTERIO EXTERIORES SINGAPUR

MADRID, 5 març (EUROPA PRESS) -

Després de més de 15 anys de negociacions, els Estats membre de l'ONU han arribat aquest dissabte a un acord sobre un tractat dels oceans per protegir l'alta mar i la biodiversitat d'àrees fora de la jurisdicció nacional.

Així ho ha anunciat entre aplaudiments dels delegats Rena Lee, la presidenta de la Conferència Intergovernamental sobre Biodiversitat Marina d'Àrees Fora de la Jurisdicció Nacional (BBNJ): "El vaixell ha arribat a port".

"Avui el món s'ha unit per protegir l'oceà en benefici dels nostres fills i néts", ha dit Mónica Medina, sotssecretària d'Estat, després de la intervenció de Lee. "Ens n'anem d'aquí amb la capacitat de crear àrees protegides en alta mar i aconseguir l'ambiciosa meta de conservar el 30 per cent de l'oceà per al 2030".

Aquest acord, que haurà de ser ara revisat per advocats i traduït a tots els idiomes oficials de les Nacions Unides, es considera essencial per a la protecció de la diversitat marina més enllà de les jurisdiccions nacionals, ja que tan sols l'u per cent del mar està actualment regulat.

El tractat permetrà a l'ONU adoptar mesures de conservació i ús sostenible, i dur a terme estudis d'impacte ambiental als espais marítims més enllà de les zones econòmiques exclusives i les plataformes continentals dels Estats, segons esgrimeixen les Nacions Unides en un comunicat.

També obligarà a fer avaluacions d'impacte medi ambiental de les activitats proposades pels Estats en alta mar i, a més, fomentarà la creació d'àrees marines protegides.

El text ha de ser ara adoptat, signat i ratificat per prou països, perquè després, probablement, se'n requereixi l'aprovació legislativa en l'Assemblea General de l'ONU.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés