Actualitzat 15/12/2017 07:30

Els Estats Units acaben amb la 'neutralitat' obligada als proveïdors d'Internet

Protesta por el fin de la neutralidad en Internet
REUTERS / KYLE GRILLOT

   WASHINGTON, 15 des. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió Federal de Comunicacions dels Estats Units (FCC) ha aprovat després d'un acalorat debat eliminar una regulació de 2015 que obligava les empreses proveïdores d'Internet a garantir la seva neutralitat, per la qual cosa ara s'obre la porta a què aquestes mateixes empreses puguin aprovar restriccions de forma arbitrària, en funció de l'usuari i del contingut.

   Amb tres vots a favor i dos en contra, la FCC ha posat fi a la política impulsada per l'anterior president nord-americà, Barack Obama, en entendre que les mesures en vigor suposaven una "microgestió" de la xarxa.

   En paraules del responsable de la comissió, el republicà Ajit Pai, es tracta d'un "lleuger retoc".

   "No es destruirà Internet. No es matarà la democràcia. No es reprimirà la llibertat d'expressió en línia", ha justificat Pai, designat per l'actual president nord-americà, Donald Trump, en la seva exposició.

   La reforma compta amb el suport de companyies proveïdores com AT&T, Comcast i Verizon i, en canvi, ha rebut tot tipus de crítiques per part d'empreses d'Internet com Facebook i Alphabet.

   "L'acció no marca la fi d'Internet tal com el coneixem", ha defensat el vicepresident executiu de Comcast, David L. Cohen, segons la cadena NBC News.

   Encara que està per veure com i en quin grau s'aplicaran les últimes modificacions, la veritat és que ara les empreses que proporcionen la connexió a Internet tindran marge per bloquejar o ralentir l'accés dels usuaris o cobrar més als clients que vulguin accedir a certs continguts.

   Un dels potencials perjudicats, Netflix, ha dit estar "decebut" i ha vaticinat "una llarga batalla legal".

   El fiscal general de Nova York, el demòcrata Eric Schneiderman, ja ha anunciat que al costat d'altres estats impugnarà la votació de la reforma, en la mesura que suposa un "cop" per als consumidors i "per a tot aquell a qui li importi un Internet lliure i obert", informa l'agència de notícies Reuters.

   Per a la Casa Blanca, no obstant això, es tracta d'un canvi necessari: "L'Administració dóna suport als esforços de la FCC i, al mateix temps, sempre donarà suport a un Internet lliure i just", ha esgrimit davant dels mitjans la portaveu presidencial, Sarah Sanders.

GENERA CONTROVÈRSIA

   La iniciativa ha suscitat tot tipus de debats i una mostra de la tensió que ha envoltat la votació d'aquest dijous ha estat una alerta de seguretat que ha obligat a evacuar la sala deu minuts abans de l'hora prevista per a la decisió final: les forces de seguretat han registrat el lloc amb gossos.

   El període de peticions i queixes obert al públic, que va concloure a l'agost, també va registrar una xifra rècord de comentaris, amb més de 22 milions en total.

   La Fiscalia ha obert una investigació sobre aquest procés i, en particular, sobre els comentaris falsos que s'haurien publicat, entre ells dos milions procedents d'identitats fraudulentes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés