Actualitzat 16/03/2023 11:38

Els EUA asseguren que la suspensió de Rússia del Nou Start és "legalment invàlida"

El secretari d'estat dels EUA, Antony Blinken
DIMITRIOS KARVOUNTZIS / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOT

MADRID, 16 març (EUROPA PRESS) -

Els Estats Units (EUA) han assegurat que la suspensió de Rússia del Nou Tractat de Reducció d'Armes Estratègiques (Start) és "legalment invàlida", i que la resposta nord-americana a la invasió russa d'Ucraïna no eximeix el Kremlin de complir amb les seves obligacions.

"L'incompliment de Rússia amb el Nou Start i la seva suposada suspensió del tractat són passos desafortunats i irresponsables", ha expressat el Departament d'Estat nord-americà en un comunicat, en el qual assenyala que el compliment mutu del tractat enforteix la seguretat mundial.

Per això, i després d'afirmar que la suspensió de Rússia és "legalment invàlida", Washington ha recordat que continuen obligats a permetre inspeccions d'armes nuclears, a notificar cada moviment d'aquest armament o a reunir-se en la Comissió Consultiva Bilateral (CCB).

Així, el Departament d'Estat ha dit que, si bé Moscou no ha tingut una activitat significativa per sobre del que estipula el tractat, "el fet que Rússia no permeti inspeccions i proporcioni notificacions degrada la capacitat dels EUA d'avaluar-ne els desplegaments nuclears".

Per aquest motiu, ha recordat a Rússia que pot "remeiar fàcilment" el seu incompliment si reprèn les activitats que va desenvolupar durant anys amb el tractat: fer inspeccions, reunir-se en la CCB i proporcionar notificacions i dades.

El Govern de Rússia va anunciar a finals de febrer que tots els intercanvis d'informació dins el Nou Start quedaven suspesos, en línia amb la decisió del president rus, Vladímir Putin, de congelar la participació de Moscou en el pacte.

Washington i Moscou van prorrogar el 2021 l'Start per un termini de cinc anys. El tractat pretén limitar el desplegament d'armes nuclears d'abast intercontinental de totes dues parts, permetent comprovacions freqüents dels programes de cada país per part del contrari. L'acord permet a Washington i Moscou desplegar fins a 700 míssils balístics intercontinentals i 1.550 caps nuclears.

Si es posa fi al tractat o expira sense una renovació, els arsenals nuclears de les dues potències nuclears més importants del món no tindran cap limitació per primera vegada des dels anys 70, en plena guerra freda, i cap de les parts podrà controlar l'arsenal del contrari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés