Actualitzat 24/03/2022 13:50

Els líders de l'OTAN avisen a Rússia que l'ús armes químiques a Ucraïna tindrà "grans conseqüències"

Michael Kappeler/dpa

BRUSSEL·LES, 24 mar? (EUROPA PRESS) -

Els líders de l'OTAN han reiterat la condemna a l'ofensiva russa contra Ucraïna, quan es compleix un mes de la invasió, i han avisat que l'ús d'armes químiques de Rússia a aquest país tindrà "grans conseqüències".

En un missatge pràcticament a l'uníson abans de començar la cimera extraordinària en la qual Amèrica del Nord i Europa estudiaran els pròxims passos respecte a la invasió russa, els líders aliats han advertit que l'ús d'armes químiques seria traspassar una altra línia vermella, amb la qual Moscou pagaria un preu molt alt.

Així, el primer ministre belga, Alexander De Croo, ha criticat el "total menyspreu" de Putin per la llei internacional i que ha assolit un "alt nivell d'atrocitat" contra el país veí. "Sobre la dissuasió som clars, si utilitzen armes químiques hi haurà grans conseqüències", ha apuntat.

"Hem de deixar clar que això és inacceptable i que tindrà grans conseqüències", ha coincidit el primer ministre noruec, Jonas Gahr Store, després d'admetre que hi ha preocupació en el si de l'Aliança Atlàntica per l'ús d'aquest tipus d'armes en el conflicte d'Ucraïna.

El president lituà, Gitanas Nauseda, ha assenyalat que l'OTAN s'ha d'assegurar que Rússia entén l'"alt preu" d'utilitzar armes químiques. De la mateixa manera que la primera ministra estoniana, Kaja Kallas, que ha demanat "doblar els esforços" en el si de l'OTAN per garantir que Putin "no guanyi la guerra", i el president letó, Egils Levits, que ha subratllat que "en última instància, Rússia ha de fracassar".

A més a més, Nauseda ha insistit que l'amenaça russa no només se circumscriu als països veïns, com Polònia o els bàltics i que altres socis més allunyats de Rússia "tampoc no estan segurs" perquè l'amenaça de Putin és "al món sencer".

Més escèptic amb l'ocupació d'armes químiques s'ha mostrat el primer ministre eslovè, Janez Jansa, i ha declarat que per a Rússia "seria disparar-se un tret al peu". A parer seu, Kíiv necessita "armes modernes, diners per sobreviure i ajuda humanitària".

Per la seva banda, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha reiterat que l'OTAN no és una mera "aliança geogràfica" i es basa en uns valors i principis, per la qual cosa lluitarà per defensar Ucraïna de la "inacceptable" invasió russa.

Mentre que el president del Govern central, Pedro Sánchez, ha exigit al president rus "aturar la guerra, frenar la invasió, retirar les tropes i tornar a les fronteres reconegudes internacionalment" de Rússia.

La cimera extraordinària de líders de l'OTAN servirà perquè el president dels Estats Units, Joe Biden, abordi amb els socis europeus l'evolució de la guerra a Ucraïna, s'espera que els mandataris debatin quant més suport militar, financer i humanitari poden oferir a Kíiv contra la invasió russa, si bé sobre la taula no hi ha l'opció d'enviar tropes al terreny ni aplicar una zona d'exclusió aèria.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés