Actualitzat 27/04/2016 11:37

Els tibetans reelegeixen Lobsang Sangay com a primer ministre del Govern a l'exili

El Nuevo Primer Ministro Del Gobierno Tibetano En El Exilio, Lobsang Sangay
REUTERS

DHARAMSALA (ÍNDIA), 27 Abr. (Reuters/EP) -

   Els tibetans han reelegit Lobsang Sangay com a primer ministre del Govern tibetà, amb el 57% dels vots, segons ha anunciat aquest dimecres la Comissió Electoral amb seu a la localitat índia de Dharamsala.

   Lobsang Sangay ha liderat la comunitat d'uns 150.000 tibetans que viuen en la diàspora des que el 2011 el dalai-lama va renunciar al seu poder polític, i aconsegueixen el 57% dels gairebé 60.000 vots. El dalai-lama, de 81 anys d'edat, ha intentat construir un sistema democràtic que tingui suficient força per mantenir unida la comunitat en l'exili i que pugui negociar després de la seva mort.

   Es manté la incertesa sobre què succeirà quan mori el dalai-lama, que és el líder espiritual del Tibet i que va ser guardonat amb el premi Nobel de la Pau, i qui hauria de succeir-lo, la qual cosa ha reforçat la necessitat que els tibetans tinguin un líder polític amb legitimitat democràtica.

   El budisme tibetà manté que l'ànima d'un lama es reencarna en un nen quan mor. El Govern de la Xina reclama que l'Executiu tibetà ha d'abandonar aquesta idea de la reencarnació del dalai-lama, que va fugir a l'Índia després d'una insurrecció fallida el 1959.

   "He votat per ell per la seva formació acadèmica", ha explicat Choezin, un monjo de 53 anys que va fugir del Tibet el 1985 per assentar-se a Dharamsala. "La seva santedat vol algú que pugui continuar la feina que ha fet. Ha dit que Sangay és l'home adequat", ha afegit.

   Sangay dirigirà durant els propers cinc anys l'Administració Central Tibetana (CTA), un Govern que cap país ha reconegut i amb el qual les autoritats de la Xina es nega a dialogar.

   Els tibetans acusen les autoritats xineses d'erosionar la cultura budista reprimint les seves pràctiques religioses i omplint la regió amb xinesos d'ètnia han. La Xina sosté que ha dut al desenvolupament a una regió que era pobra i acusa el dalai-lama de ser un líder "separatista" que busca la independència del territori.

   La campanya electoral ha estat marcada per la rivalitat entre els candidats, als quals el dalai-lama va retreure pel seu enfrontament. Sangay, igual que el dalai-lama i la majoria dels tibetans, donen suport a una via intermèdia que passa per una autonomia de la regió dins de la Xina en lloc de la independència. En el seu primer mandat, Sangay no va aconseguir convèncer les autoritats xineses per poder asseure's a dialogar junts.

   Les negociacions entre el Govern xinès i els representants del dalai-lama es van trencar el 2010 i, des de llavors, no s'han reprès. El creixement econòmic de Pequín podria haver relegat lentament la causa tibetana a nivell internacional. En els últims anys, el dalai-lama ha vist rebutjades les seves sol·licituds d'audiència amb diversos líders internacionals, inclòs el papa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés