Actualitzat 20/04/2016 10:37

Eritrea, Corea del Nord i Turkmenistan, "trio infernal" per a la llibertat de premsa

Clasificación Mundial de la Libertad de Prensa 2016 RSF
REPORTEROS SIN FRONTERAS

Espanya perd un lloc i Àfrica aconsegueix avançar Amèrica per primera vegada en la llista

   MADRID, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Eritrea, Corea del Nord i el Turkmenistan conformen el "trio infernal" de països que més restringeixen la llibertat de premsa, segons la classificació mundial del 2016 elaborada per Reporters Sense Fronteres (RSF) i publicada aquest dimecres.

   En el vessant sobre casos negatius i preocupants de l'anàlisi, l'ONG destaca la situació de Polònia, un país que se situa en el lloc número 47, després d'haver baixat 29 posicions respecte al 2015 perquè el partit ultraconservador al capdavant del Govern "va reprendre el control dels mitjans de comunicació".

   "Molt més a baix es troba el Tadjikistan, que va patir una gran caiguda a causa dels excessos autoritaris del règim", ha explicat RSF, en referència al Tadjikistan, que es queda en el lloc número 150, després d'haver baixat 34 posicions.

   Brunei també pateix "una reculada espectacular" en la classificació mundial de la llibertat de premsa del 2016, i se situa en el lloc 155, després de perdre 34 posicions, una caiguda que RSF creu "imputable a la instauració de la xaria i a les acusacions de blasfèmia, que provoquen una forta autocensura".

   També Burundi ha patit una forta reculada en la llista, ja que es queda en la posició 156, després de perdre onze llocs, "a causa que va ser escenari d'actes de violència contra periodistes" després de la "qüestionada candidatura" i, més tard, reelecció, del president del país, Pierre Nkurunziza.

   "En la part més baixa de la Classificació es troba el trio infernal, conformat pel Turkmenistan (lloc 178), Corea del Nord (179) i Eritrea (180)", ha explicat l'organització en defensa de la llibertat de premsa.

   "Desafortunadament, és un fet notable que nombrosos dirigents al món han desenvolupat una espècie de paranoia davant de l'exercici legítim del periodisme", ha assegurat el secretari general de RSF, Christophe Deloire.

ESPANYA, EN EL LLOC NÚMERO 34

   La classificació mundial de la llibertat de premsa situa Espanya en el lloc número 34, I perd una posició respecte a la llista de l'any anterior. En la seva pàgina web, RSF subratlla que la nova llei "de transparència" no considera l'accés a la informació com "un dret fonamental i eximeix certa informació governamental". A més, sosté que d'aquesta norma va néixer "un òrgan de vigilància" la "independència de la qual no està garantida".

   "En el pla econòmic, la forta concentració dels mitjans de comunicació es va accentuar amb la crisi, que ser un dur cop per a la premsa: 354 mitjans de comunicació van tancar i 11.875 periodistes van perdre el seu lloc de feina entre el 2008 i el 2014", ha explicat.

   RSF ha posat l'accent que la classificació del 2016 "mostra un clima de por generalitzada i de tensions, que se suma a una creixent influència dels estats i dels interessos privats en les redaccions".

   "L'edició 2016 de la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa mostra la intensitat de les accions empreses pels Estats, de certes ideologies i d'interessos privats contra la llibertat i la independència del periodisme", ha explicat l'ONG.

EUROPA, LA REGIÓ AMB MÉS RESPECTE CAP A LA PREMSA

   En l'àmbit internacional, la classificació situa Europa com la regió en la qual més es respecta la llibertat de premsa, amb 19,8 punts, seguida a gran distància per Àfrica (amb 36,9 punts) que, per primera vegada, avança Amèrica (amb 37,1 punts), "a causa que Amèrica Llatina es troba submergida en una creixent violència contra els periodistes".

   A continuació apareixen Àsia (amb 43,8 punts), Europa de l'Est i Àsia Central (amb 48,4 punts) i, finalment, la regió d'Àfrica del Nord/Orient Mitjà (amb 50,8 punts), que segueix sent la regió del món on els periodistes afronten "més vicissituds i de tot tipus".

   La classificació mundial situa tres països d'Europa del Nord al capdavant: Finlàndia, que porta com a líder des del 2010, els Països Baixos, que ha ascendit dos llocs fins a col·locar-se en segona posició, i Noruega, que es queda tercera després de perdre un lloc.

   "Pel que fa a les evolucions més notables, trobem el cas de Tunísia", que puja 30 lloc fins a quedar-se en la posició número 96, una millora que RSF atribueix al fet que "van disminuir les agressions i els processos legals contra periodistes".

   Un altre cas destacat és el d'Ucraïna, que es queda en el lloc número 107, després de guanyar 22 posicions "gràcies a una relativa calma en el conflicte".

   RSF ha assenyalat que la classificació se sustenta en una avaluació de la situació de la llibertat de premsa "basada en una valoració del pluralisme, de la independència dels mitjans de comunicació, de la qualitat del marc legal i de la seguretat dels periodistes en 180 països".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés