Actualitzat 17/12/2013 21:53

La Casa Blanca va ordenar a la NSA deixar d'espiar Merkel i altres dirigents després de conèixer les escoltes

El presidente de EEUU, Barack Obama, firmando una ley en la Casa Blanca.
LA CASA BLANCA/EP

Fonts oficials asseguren que Obama no estava informat de les escoltes fins aleshores

WASHINGTON, 28 oct. (EUROPA PRESS) -

La Casa Blanca va ordenar a l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) que deixés d'espiar la cancellera alemanya, Ángel Merkel, i altres dirigents mundials l'estiu passat després de tenir coneixement d'aquesta activitat, segons informa aquest dilluns el 'Wall Street Journal', que cita fonts oficials estatunidenques.

Segons un alt càrrec, una revisió interna que va començar aquest estiu va permetre que la Casa Blanca tingués coneixement de l'espionatge a mandataris mundials, els noms dels quals no han estat revelats de moment, i donés ordre de posar-hi fi. Altres programes seran finalitzats de manera gradual, segons aquestes fonts.

Tot i això, segons el diari, l'Administració no va ordenar acabar amb totes les activitats de vigilància a dirigents mundials aquest estiu, sinó que alguns encara són espiats per alguns programes que estan donant dades útils per als Estats Units.

OBAMA NO HO SABIA

D'acord amb les fonts consultades pel "The Wall Street Journal", el president estatunidenc, Barack Obama, havia estat gairebé cinc anys al capdavant del país sense saber que els seus serveis secrets anaven espiant dirigents mundials.

Segons aquests funcionaris, la NSA té a càrrec tantes activitats de vigilància i espionatge que no seria operatiu informar el president de totes. Obama sols és informat i dóna el seu vistiplau en temes "prioritaris", mentre que quan no hi ha un objectiu específic són els seus subalterns els que prenen les decisions, segons diuen ells.

En el cas de les escoltes, segons l'alt càrrec estatunidenc, era la pròpia NSA la que prenia la decisió i "el president no firmava aquest tipus de coses". Ara, ha precisat, aquest protocol està sent revisat.

Per la seva banda, la portaveu de la NSA, Vanee Vines, ha defensat que l'agència basa les seves operacions en les prioritats que fixa el Govern estatunidenc. "Les activitats de l'agència emanen del Marc de Prioritats de la Intel·ligència Nacional, que dóna prioritat a l'operació, planificació i programació de l'anàlisi i recollida de dades d'intel·ligència nord-americanes", ha subratllat.

Aquest estiu, Obama va ordenar dues revisions, una d'interna i una altra d'externa, com a resposta al malestar al país sobre les pràctiques d'espionatge de la NSA, que als Estats Units també han recollit dades sobre telefonades, correus electrònics i altres comunicacions a través d'internet de milions de ciutadans.

Aquestes pràctiques van descobrir-se gràcies als documents oficials filtrats per l'excontractista de la NSA, Edward Snowden, qui actualment es troba asilat de manera temporal a Rússia. Els seus documents, publicats per diversos mitjans internacionals, han tret a la llum els programes d'espionatge de la NSA, i també dels serveis secrets britànics, en altres països com el Brasil, França, Alemanya, Itàlia o Espanya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés